ΚΟΣΜΟΣ

Ο Κάρολος ορίστηκε διάδοχος της βασίλισσας Ελισάβετ

Ο Κάρολος ορίστηκε διάδοχος της βασίλισσας Ελισάβετ
Pool/Victoria Jones/via REUTERS

Ο πρίγκιπας Κάρολος εγκρίθηκε ως διάδοχος της βασίλισσας Ελισάβετ στη θέση του επικεφαλής της Κοινοπολιτείας στη διάρκεια συνάντησης των αρχηγών των κυβερνήσεων των χωρών που μετέχουν στον οργανισμό αυτόν, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Ουίνδσορ, όπως μετέδωσε το δίκτυο Sky News επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Είχαν διατυπωθεί αιτήματα ο ρόλος αυτός να ανατίθεται διαδοχικά στα 53 κράτη μέλη, τα περισσότερα από τα οποία είναι πρώην βρετανικές αποικίες, όμως τις τελευταίες ημέρες η βασίλισσα, η βρετανική κυβέρνηση και άλλοι ηγέτες υποστήριξαν τον Κάρολο.

«Ο επόμενος ηγέτης της Κοινοπολιτείας θα είναι η Αυτού Υψηλότης ο πρίγκιπας Κάρολος» ανέφεραν στην ανακοίνωσή που εξέδωσαν μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των χωρών της Κοινοπολιτείας, που διεξήχθη στον Πύργο του Γουίνδσορ.

Το αξίωμα αυτό είναι συμβολικό και δεν κληρονομείται.

Η Ελισάβετ, που αύριο θα κλείσει τα 92 της, είχε εκφράσει την Πέμπτη την επιθυμία να την διαδεχθεί ο γιος της. Η ίδια είχε αναλάβει αυτό το αξίωμα όταν απεβίωσε ο πατέρας της, ο βασιλιάς Γεώργιος Στ’, το 1952.

Πολλοί ηγέτες είχαν εκφράσει δημοσίως τη στήριξή τους στον Κάρολο, όπως η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι και ο Καναδός ομόλογός της, Τζάστιν Τριντό. Ο Κάρολος «είναι υπερήφανος υποστηρικτής της Κοινοπολιτείας εδώ και τέσσερις δεκαετίες» είπε χαρακτηριστικά η Μέι. «Το σωστό είναι να συνεχίσει μια μέρα το έργο της μητέρας του», πρόσθεσε.

Ο ηγέτης των Εργατικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Κόρμπιν, είχε πάντως ταχθεί υπέρ μιας κυλιόμενης προεδρίας της Κοινοπολιτείας.

«Δεν θα έπρεπε να είναι ο επόμενος ηγέτης»

Μια Βρετανίδα δημοσιογράφος, η Ανίτα Σέτι, εξέφρασε επίσης επιφυλάξεις για την επιλογή του Καρόλου μετά από μια «σοκαριστική» συζήτηση που είχε μαζί του. Όπως γράφει σε άρθρο της στην εφημερίδα Γκάρντιαν, ο πρίγκιπας ξαφνιάστηκε όταν έμαθε ότι η Σέτι, που έχει ινδικές ρίζες, κατάγεται από το Μάντσεστερ και της δήλωσε: «Δεν σας φαίνεται».

«Αν σκέφτεται έτσι, δεν θα έπρεπε να είναι ο επόμενος ηγέτης της Κοινοπολιτείας», σχολίασε, επισημαίνοντας ότι «οι ισχυρισμοί περί ρατσισμού δεν είναι κάτι καινούριο για τη βασιλική οικογένεια», παραπέμποντας σε κάποιες άτοπες δηλώσεις που έχει κάνει στο παρελθόν ο πρίγκιπας Φίλιππος, ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ.

Στην Ελλάδα ο πρίγκιπας Κάρολος

Ο πρίγκιπας Κάρολος της Μεγάλης Βρετανίας και η σύζυγός του δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα θα βρεθούν στην Ελλάδα στις αρχές του ερχόμενου μήνα.

Οι «γαλαζοαίματοι» θα κάνουν μία στάση στη χώρα μας, στο πλαίσιο της περιοδείας τους, πρώτος σταθμός της οποίας είναι η Γαλλία. Το «βασιλικό τουρ» θα ξεκινήσει στις 7 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στις 11 του μηνός και ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή η ακριβής ημερομηνία έλευσής τους στην Ελλάδα.

Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι πως τελευταίος τους σταθμός (στις 11 Μαΐου) θα είναι η Κρήτη.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρίγκιπας αναφέρει: «Η επίσκεψη στην Ελλάδα θα είναι μία γιορτή της μακράς στρατιωτικής και ναυτικής συνεργασίας Μεγάλης Βρετανίας – Ελλάδας και μία ευκαιρία για τους νέους και την εκπαίδευση και τον τομέα της φιλανθρωπίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ