ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Φορτηγάκι σκόρπισε τον θάνατο στο Τορόντο

Καναδάς: Φορτηγάκι σκόρπισε τον θάνατο στο Τορόντο
ΑΠΕ -ΜΠΕ / EPA/ WARREN TODA

Για «σκόπιμη ενέργεια» μιλούν αστυνομικές πηγές μετά από το ξέφρενη πορεία βαν στο Τορόντο, που άφησε πίσω της τουλάχιστον εννέα νεκρούς και 16 τραυματίες.

Ο οδηγός ενός λευκού ημιφορτηγού παρέσυρε πεζούς σε έναν κεντρικό δρόμο του Τορόντο το μεσημέρι της Δευτέρας (τοπική ώρα), σημαίνοντας συναγερμό στις αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής.

Το CNNi αναφέρει ότι ο οδηγός, που επιχείρησε να διαφύγει αλλά τελικώς συνελήφθη λίγη ώρα αργότερα, δεν προσπάθησε να διορθώσει την πορεία του αλλά κατέστρεφε ότι βρισκόταν το διάβα του για απόσταση μεγαλύτερη ενός χιλιομέτρου.

Το δραματικό απολογισμό επιβεβαίωσε η τοπική αστυνομία, χωρίς, να δημοσιοποιεί άλλες πληροφορίες για το περιστατικό. Μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) οι πληροφορίες για τα αίτια της τραγωδίας παρέμεναν συγκεχυμένες ενώ τοπικά ΜΜΕ εξέφραζαν φόβους πως ο απολογισμός θα αυξηθεί.

2018 04 23T185522Z 470522884 RC17ED0D1490 RTRMADP 3 CANADA VAN

Πηγή: REUTERS

Ένας αξιωματούχος που ήταν ενήμερος για το περιστατικό στο Τορόντο, δήλωσε στο CNNi ότι πρόκειται για «σκόπιμη ενέργεια». Την ίδια ώρα, άλλος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ο δράστης ήταν γνωστός στις αρχές.

Σε κρίσιμη κατάσταση πέντε τραυματίες

Πέντε από τους τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Sunnybrook νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση ενώ άλλος ένας άνθρωπος είναι σε «σοβαρή κατάσταση».

Ανακοίνωση του νοσοκομείου αναφέρει παράλληλα, ότι η κατάσταση της υγείας ενός άλλου τραυματία δεν εμπνέει ανησυχία.

«Δυστυχώς, δύο άνθρωποι έφτασαν στο νοσοκομείο νεκροί» τονίζει η ίδια ανακοίνωση.

Άλλοι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο St. Michaels. Δεν έχουν γίνει, όμως, γνωστές πληροφορίες για την κατάστασή τους.

«Ξεκάθαρα πολύ σοβαρό περιστατικό»

Παρότι η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τον αριθμό των νεκρών, ο Καναδός υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Ραλφ Γκουντέιλ απέφυγε να αποκαλύψει τον ακριβή αριθμό. Έκανε, ωστόσο λόγο για ένα «ξεκάθαρα πολύ σοβαρό περιστατικό» και είπε πως «υπάρχουν θύματα».

Όπως τόνισε, η αστυνομία διερευνά το περιστατικό και κατ’ επέκταση αρνήθηκε να προχωρήσει σε εικασίες.

Το επεισόδιο σημειώθηκε στα βόρεια της πόλης, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της G7.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό. «Όπως είναι λογικό, τώρα μαθαίνουμε για την κατάσταση στο Τορόντο» είπε ο ίδιος σε δημοσιογράφους, και συμπλήρωσε: «Η καρδιά μας είναι με όσους έχουν επηρεαστεί. Θα μάθουμε περισσότερα και θα πούμε περισσότερα μέσα στις επόμενες ώρες».

Tι λένε αυτόπτες μάρτυρες

Γύρω στις 13:30 τοπική ώρα, ένα λευκό φορτηγάκι ανέβηκε στο πεζοδρόμιο και παρέσυρε πεζούς στη στην οδό Γιόνγκ, κοντά στη λεωφόρο Φιντς.

Ένας άνδρας με το όνομα Αλί, δήλωσε στο CNNi ότι ο οδηγός φέρεται να είχε πρόθεση να παρασύρει πεζούς.

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας, o Κάρλος, δήλωσε στο ειδησεογραφικό δίκτυο CTV ότι φερόμενος δράστης κατά τη σύλληψή του από την αστυνομία είχε όπλο στα χέρια του.

Capture copy

ΔΗΜΟΦΙΛΗ