ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Τραμπ-Κιμ: Ποια περιοχή κερδίζει έδαφος για να φιλοξενήσει το ιστορικό τετ α τετ

Συνάντηση Τραμπ-Κιμ: Ποια περιοχή κερδίζει έδαφος για να φιλοξενήσει το ιστορικό τετ α τετ

Η αποστρατικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, φαίνεται πως κερδίζει έδαφος για να φιλοξενήσει την πολυαναμενόμενη συνάντηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν. Το ιστορικό τετ α τετ θα γίνει στο χωριό Πανμουντζόμ, εκεί όπου έδωσαν τα χέρια την περασμένη εβδομάδα Κιμ Γιονγκ Ουν και Μουν Τζει ιν, οι οποίοι συμφώνησαν στην αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, δίνοντας και επίσημα τέλος στον πόλεμο της Κορέας.

«Είναι πολύ πιθανό η συνάντηση να γίνει στο ίδιο σημείο», δήλωσε αξιωματούχος με βαθιά γνώση στις σκέψεις της Βόρειας Κορέας για το θέμα μιλώντας στο CNNi, προσθέτοντας πως θα προγραμματιστούν και κάποιες εκδηλώσεις στη βόρεια πλευρά της γραμμής που χωρίζει τις δύο χώρες. Αναλυτές εκτιμούν πως αν πράγματι γίνει εκεί η συνάντηση, θα δοθεί μια ιστορική ευκαιρία στον Ντόναλντ Τραμπ να περάσει στη βόρεια πλευρά της αποστρατικοποιημένης ζώνης.

Την ιδέα για την πραγματοποίηση της συνάντησης σε αυτό το σημείο «έριξε» στον Κιμ ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, με τον βορειοκορεάτη ηγέτη να εμφανίζεται θετικός.

«Πιστεύουμε ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι ο κατάλληλος για να γεφυρώσει το χάσμα και να δημιουργήσει ένα νέο ορόσημο για την ειρήνη», δήλωσε εκπρόσωπος του Νοτιοκορεάτη προέδρου μιλώντας σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας πως το χωριό Πανμουντζόμ είναι το πλέον συμβολικό μέρος.

Πληροφορίες του CNNi αναφέρουν πως η πρόταση για την πραγματοποίηση της συνάντησης στην αποστρατικοποιημένη ζώνη δεν εξέπληξε τους συμβούλους του Τραμπ, και μάλιστα η πιθανότητα αυτή είχε τεθεί και στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του. Οι ίδιες πηγές θέλουν τον Τραμπ ενθουσιασμένο με τις εικόνες από την διακορεατική Σύνοδο, ενώ του άρεσε και η τηλεοπτική κάλυψη του γεγονότος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα, ο Τραμπ δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για την ιδέα του να γίνει η σύνοδος στην αποστρατικοποιημένη ζώνη. «Υπάρχει κάτι εκεί που μου αρέσει, γιατί είσαι εκεί, αν τα πράγματα πάνε καλά, μπορεί να γίνει μια μεγάλη γιορτή στο σημείο και όχι σε μια ”τρίτη” χώρα», είπε.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είδαν την περασμένη Παρασκευή τις εικόνες από τη συνάντηση του Κιμ με τον Μουν, την πρώτη μεταξύ ηγετών της Βόρειας και Νότιας Κορέας εδώ και μια δεκαετία.

Τηλεοπτικές κάμερες τους ακολουθούσαν σε κάθε τους βήμα εκείνη την ημέρα, από τη στιγμή που ο Μουν αναχώρησε από τη Σεούλ ως τη στιγμή που ο Κιμ πέρασε τη διαχωριστική γραμμή και πάτησε έδαφος του Νότου, ενώ λίγο αργότερα προσκάλεσε τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο να περάσει στον Βορρά.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα ήθελε να πρωταγωνιστήσει σε παρόμοιες σκηνές, δεδομένου πως θα γίνει ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που συναντάται με Βορειοκορεάτη ηγέτη, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε πηγή στο CNNi και πρόσθεσε: «του αρέσουν οι διασυνοριακές χειραψίες κι επίσης θέλει φωτογραφίες να απαθανατίσουν τη στιγμή, σε περίπτωση που αποφασίσει να αποχωρήσει από τις συνομιλίες».

Η επιλογή της Σιγκαπούρης

Παρ΄όλα αυτά, δεν λείπουν οι ανησυχίες στους κόλπους της διοίκησης του Τραμπ, με κάποιους να εμφανίζονται σκεπτικοί σημειώνοντας πως η διεξαγωγή της συνάντησης στην αποστρατικοποιημένη ζώνη μπορεί να ερμηνευτεί σαν ένα μήνυμα «συμβιβασμού» προς τον Κίμ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να προτείνουν τη Συγκαπούρη ως πιθανή τοποθεσία για τις συνομιλίες, παρουσιάζοντάς την στον Τραμπ σαν μια πιο «ουδέτερη» επιλογή. Η νησιωτική χώρα στο άκρο της μαλαισιανής χερσονήσου, παρουσιάζεται άλλωστε συχνά ως μια πύλη μεταξύ Ασίας και Δύσης.

Στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Σιγκαπούρη φιλοξενεί και σήμερα αμερικανικό στρατό, ενώ διατηρεί διπλωματικούς δεσμούς και με τη Νότια Κορέα, καθώς είναι μια από τις μόλις 47 χώρες του κόσμου που έχουν πρεσβεία στην Πιονγκγιάνγκ.

2018 04 25T042122Z 854331256 RC192BACE200 RTRMADP 3 SINGAPORE PORT CONTRACT


Πηγή:REUTERS/Edgar Su/File Photo

Επιπλέον, έχει φιλοξενήσει και άλλα ιστορικά γεγονότα, όπως τη συνάντηση του Κινέζου προέδρου Σι Τζιπίνγκ με τον τότε πρόεδρο της Ταϊβάν Μα Γινγκ Τζέου, το 2015, την πρώτη και μοναδική φορά που συναντήθηκαν ηγέτες των δύο χωρών μετά τον διαχωρισμό τους το 1949.

Όμως και σε αυτή την περίπτωση δεν λείπουν οι προβληματισμοί, με ανώτατο αμερικανό αξιωματούχο να σημειώνει πως η Σιγκαπούρη δεν έχει τον απαραίτητο συμβολισμό για τη συνάντηση Κιμ-Τραμπ. Διστακτική για την επιλογή της Σιγκαπούρης εμφανίζεται και η βορειοκορεατική πλευρά, καθώς ο Κιμ είναι μάλλον απρόθυμος-όπως και ο πατέρας του-να κάνει μακρινά αεροπορικά ταξίδια, κυρίως για λόγους πρακτικούς, αλλά και ασφαλείας, καθώς το αεροπλάνο θεωρείται «ευάλωτο» σε επιθέσεις.

«Ο στόλος του Κιμ είναι πολύ παλιός και ειλικρινά δεν είμαι σίγουρη αν μπορεί να ταξιδέψει μακρύτερα από συγκεκριμένο αριθμό μιλίων», είπε στο CNNi η Jenna Gibson, διευθύντρια επικοινωνίας στο Κορεατικό Οικονομικό Ινστιτούτο.

Αντίστοιχα διστακτικός στα ταξίδια ήταν και ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, πατέρας του σημερινού ηγέτη της Βόρειας Κορέας, ο οποίος επέλεγε τα ταξιδεύει με ένα θωρακισμένο τρένο και όχι αεροπορικώς.

Τρίτη εναλλακτική το Ουλάν Μπατόρ

33975181


Πηγή: EPA/Zeev Rozen

Μια ακόμη επιλογή που έχει πέσει στο τραπέζι και από τις δύο πλευρές, είναι το Ουλάν Μπατόρ, η αραιοκατοικημένη πρωτεύουσα της Μογγολίας, βορειοδυτικά της Βόρειας Κορέας.

Αν και μοιάζει ως η εναλλακτική που συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες να φιλοξενήσει τη συνάντηση Τραμπ και Κιμ, Βορειοκορεάτες ειδικοί εκτιμούν πως είναι η καταλληλότερη για μια σειρά από λόγους.

Πρώτον, η κυβέρνηση της Μογγολίας διατηρεί διπλωματικούς δεσμούς τόσο με την Πιονγκγιάνγκ όσο και με την Ουάσινγκτον, γεγονός που την καθιστά «ουδέτερο έδαφος» και για τους δύο ηγέτες.

Επιπλέον, τουλάχιστον για την βορειοκορεατική πλευρά, το Ουλάν Μπατόρ είναι πιο κοντά στην Πιονγκγιάνγκ και ο Κιμ θα μπορούσε να μεταβεί εκεί με το θωρακισμένο τρένο του πατέρα του.

Η Μογγολία είναι ιδιαίτερα πρόθυμη να φιλοξενήσει τη σύνοδο, φιλοδοξώντας να γίνει η… Ελβετία της Ασίας, έχοντας καλές σχέσεις με όλους, σημειώνει η Gibson.

Ωστόσο, δεν μοιάζει με την τέλεια επιλογή, καθώς κάτι τέτοιο σημαίνει πως ο Τραμπ θα πρέπει να ταξιδέψει πολύ πιο μακριά από τον Κιμ, κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως μια παραχώρηση εκ των προτέρων προς τη Βόρεια Κορέα.

Για τη φιλοξενία της Συνόδου Κιμ-Τραμπ είχαν… βάλει υποψηφιότητα και άλλες πόλεις, όπως το Πεκίνο, η Πιονγκγιάνγκ και η Ουάσινγκτον, όμως απορρίφθηκαν νωρίς.

Όπως εκτιμά η Jean Lee, ειδικός σε θέματα Βόρειας Κορέας στο Wilson Center, αμφότεροι οι ηγέτες επιθυμούν να συναντηθούν σε μια χώρα, όπου θα αισθάνονται ότι έχουν την ασφάλεια που χρειάζονται και οι επιλογές τους είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ