ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός για ηφαιστειακή έκρηξη στη Χαβάη - Εντολή εκκένωσης δεκάδων χιλιάδων πολιτών

Συναγερμός για ηφαιστειακή έκρηξη στη Χαβάη - Εντολή εκκένωσης δεκάδων χιλιάδων πολιτών
EPA/BRUCE OMORI/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες στη Χαβάη καλούνται να απομακρυνθούν αμέσως από τις εστίες τους, λόγω της λάβας που ρέει από ηφαίστειο και κατευθύνεται προς κατοικημένες περιοχές.

Διατάχθηκε η υποχρεωτική απομάκρυνση όλων των πολιτών στην διοικητική υποδιαίρεση των κτημάτων Λεϊλάνι, αφού υπήρξαν αναφορές για έκλυση λάβας και αερίων από ένα ρήγμα σε δρόμο της οδού Μοχάλα, στην περιοχή αυτή.

Πριν αρχίσει να ρέει η λάβα, σημειώνονταν επί ημέρες σεισμικές δονήσεις και ηφαιστειακές εκρήξεις στο ιδιαίτερα επικίνδυνο ηφαίστειο Κιλαουέα. Το γεωλογικό ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) κατέγραψε μια σεισμική δόνηση 5 βαθμών την Πέμπτη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του CNNi, οι δονήσεις τις τυλευταίες ημέρες είναι εκατοντάδες.

Κάτοικος της περιοχής, μιλώντας στο αμερικάνικο δίκτυο, σημείωσε πως πλέον νιώθει ότι το έδαφος δεν σταματά να κουνιέται. «Είμαι στο σπίτι και ξαφνικά αρχίζει να κουνιέται. Είναι σαν να πηδάει πάνω κάτω στο σαλόνι μου ένας άνθρωπος 150 κιλών».

Ο δήμαρχος της Χαβάης Χάρι Κιμ δήλωσε ότι η πολιτική προστασία παρακολουθεί ασταμάτητα τον κώνο για ενδείξεις πιθανής ισχυρής ηφαιστειακής έκρηξης. Στην κοινότητα Πούνα, στο ανατολικό τμήμα του Μεγάλου Νησιού, την οποία αφορά η εντολή απομάκρυνσης, υπολογίζεται πως ζουν περίπου 100.000 άνθρωποι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ