ΚΟΣΜΟΣ

Πίστη στο Ισλαμικό Κράτος ορκίστηκε στο διαδίκτυο η μακελάρισσα της Καλιφόρνια

Πίστη στο Ισλαμικό Κράτος ορκίστηκε στο διαδίκτυο η μακελάρισσα της Καλιφόρνια
REUTERS/Mario Anzuoni

Δήλωση με την οποία ορκιζόταν πίστη στον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους ανήρτησε στο διαδίκτυο η μια εκ των δυο φερόμενων δραστών της δολοφονίας 14 ανθρώπων στο Σαν Μπερναρντίνιο της Καλιφόρνια. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις ήταν «μοναχικοί λύκοι» και ενήργησαν μόνοι τους, χωρίς να έχουν λάβει απευθείας εντολές.

Στις δηλώσεις του ο επικεφαλής του FBI, ανέφερε ότι από τις έρευνες δεν προκύπτουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι δράστες της επίθεσης στο Σαν Μπερναρντίνο λάμβαναν καθοδήγηση για τη δράση τους. «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ήταν μέρος κάποιας ευρύτερης οργάνωσης ή κάποιου δικτύου», αναφέρεται στο δημοσίευμα του Reuters.

Οπως μετέδωσε το CNN, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, η Μαλίκ σε λογαριασμό στο Facebook με άλλο όνομα και όχι το δικό της, δήλωνε την πίστη της στο Ισλαμικό Κράτος.

Η 27χρονη Τασφίν Μαλίκ και ο σύζυγός της, Σάγεντ Ριζουάν Φαρούκ σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία ώρες μετά το μακελειό στο κέντρο κοινωνικών υπηρεσιών και σε απόσταση περίπου 100 χλμ. ανατολικά του Λος Άντζελες.

Οι μέχρι τώρα ενδείξεις -σύμφωνα με αμερικανικές κυβερνητικές πηγές- αναφέρουν ότι οι δράστες της επίθεσης στο Σαν Μπερναρντίνο φαίνεται πως άντλησαν έμπνευση, δεν έλαβαν ωστόσο απευθείας εντολές, από την τζιχαντιστική οργάνωση.

Από τη μεριά του, ο Κρίστιαν Νουαντίκε, που συνεργάστηκε με τον 28χρονο δράστη Φαρούκ για πέντε χρόνια, έδωσε μια διαφορετική διάσταση που συμπεριλαμβάνει την 27χρονη Μαλίκ μιλώντας στο CBS και λέγοντας ότι ο συνεργάτης του ήταν διαφορετικός όταν επέστρεψε από τη Σαουδική Αραβία όπου και την παντρεύτηκε.

«Νομίζω ότι παντρεύτηκε μια τρομοκράτισσα», σημείωσε.

H φερόμενη ως δράστις του μακελειού μετακόμισε στη Σαουδική Αραβία από το Πακιστάν πριν από περίπου 25 χρόνια, ωστόσο επέστρεψε στην πατρίδα της προκειμένου να σπουδάσει φαρμακευτική, όπως γνωστοποίησαν δύο αξιωματούχοι του Πακιστάν μιλώντας αποκλειστικά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η 27χρονη καταγόταν από την περιοχή Λάγια στην επαρχία Παντζάμπ στο νότιο τμήμα του Πακιστάν, σύμφωνα με τους αξιωματούχους. Επέστρεψε στο Πακιστάν πριν από 5 ή 6 χρόνια προκειμένου να ολοκληρώσει τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Bahauddin Zakariya στο Μουλτάν, επισήμαναν αυτές οι πηγές.

Παράλληλα, ένας συγγενής της ανέφερε ότι επικοινώνησαν μαζί του οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγουν για το μακελειό στην Καλιφόρνια.

Πλέον, οι ερευνητές εξετάζουν τους υπολογιστές του ζευγαριού και τα κινητά τους τηλέφωνα για να επιβεβαιώσουν εάν επισκέπτονταν συχνά τζιχαντιστικούς ιστότοπους ή διατηρούσαν επαφές με εξτρεμιστικές οργανώσεις, σύμφωνα με αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον που πρόσκεινται στην έρευνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ