ΚΟΣΜΟΣ

Έκρυθμη η κατάσταση στο Ισραήλ: Δεκάδες οι νεκροί

Έκρυθμη η κατάσταση στο Ισραήλ: Δεκάδες οι νεκροί
REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας των ΗΠΑ και η μεταφορά της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ και, μάλιστα, νωρίτερα απ’ό,τι είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος Τραμπ όταν ανακοίνωνε την είδηση, τον περασμένο Δεκέμβριο, έχουν βάλει «φωτιά» τη Μέση Ανατολή. 

Ενώ με κάθε επισημότητα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία στην νέα έδρα της αμερικανικής διπλωματίας στην Ιερουσαλήμ, στη Γάζα το σκηνικό είναι αιματηρό.

Τουλάχιστον 41 Παλαιστίνιοι έχουν πέσει νεκροί από ισραηλινά πυρά, σύμφωνα με το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας ενώ πάνω από 900 είναι οι τραυματίες – εκ των οποίων οι μισοί από πραγματικά πυρά.

Εδώ και ώρες, χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν συγκεντρωθεί σε διάφορα σημεία της Λωρίδας της Γάζας, κοντά στο σύνορο που χωρίζει τα παλαιστινιακά εδάφη από εκείνα του Ισραήλ, εκφράζοντας την οργή τους για την μεταφορά της πρεσβείας – που, ουσιαστικά, συνιστά αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Το πρωί της Δευτέρας, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν πως αεροσκάφη τους έριξαν φυλλάδια στη Γάζα, προειδοποιώντας τους Παλαιστίνιους να μην πλησιάσουν τον φράχτη ασφαλείας της κοινής συνοριακής γραμμής.

Τα Ηνωμένα Έθνη καλούν το Ισραήλ να βάλει τέλος στην εκτεταμένη βία κατά των Παλαιστίνιων διαδηλωτών, ζητώντας «αντικειμενική και ανεξάρτητη» έρευνα για τις συνθήκες θανάτου των δεκάδων νεκρών.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό (IDF), ωστόσο, πολλοί από τους διαδηλωτές δρούσαν σαν «ασπίδα τρομοκρατών». Όπως ανακοινώθηκε, «οι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά τριών Παλαιστινίων, οι οποίοι επεχείρησαν να τοποθετήσουν εκρηκτικό μηχανισμό στον φράκτη ασφαλείας νοτίως της Γάζας, αποτρέποντας έτσι τρομοκρατική επίθεση».



Ωστόσο, πολλοί εκφράζουν φόβους για κλιμάκωση τής ήδη έκρυθμης κατάστασης, εν όψει της εβδομηκοστής επετείου της Νάκμπα – του μαζικού ξεριζωμού των παλαιστινίων, το 1948.

Η μετακίνηση της πρεσβείας, η οποία μέχρι τώρα ήταν εγκατεστημένη στο Τελ Αβίβ, αλλάζει την πολιτική που ασκούσε η αμερικανική διπλωματία επί δεκαετίες.

Γιατί η Ιερουσαλήμ δεν αναγνωρίζεται ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Ταυτόχρονα αντίκειται προς τη διεθνή συναίνεση, κατά την οποία οι πρεσβείες δεν πρέπει να εγκατασταθούν στην Ιερουσαλήμ πριν υπάρξει διευθέτηση για το τελικό καθεστώς της πόλης κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων.

«Μεγάλη μέρα» χαρακτήρισε ο Ντόναλντ Τραμπ τη σημερινή, καλώντας μέσω Twitter τους follower του να παρακολουθήσουν ζωντανά τα εγκαίνια στο Fox News. Ο ίδιος δεν έκανε καμία αναφορά στους νεκρούς της σημερινής μέρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός που, χωρίς να αναφερθεί στα επεισόδια και τους νεκρούς, ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ