ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Παραμένω δεσμευμένος στην ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων

Τραμπ: Παραμένω δεσμευμένος στην ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων
REUTERS/Jonathan Ernst

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε σήμερα ότι παραμένει δεσμευμένος στην ειρήνη μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

«Η μεγαλύτερη ελπίδα μας είναι για την ειρήνη» επισήμανε ο Ντόναλντ Τραμπ, η απόφαση του οποίου να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων και τον προβληματισμό της διεθνούς κοινότητας.

«Οι ΗΠΑ παραμένουν απόλυτα δεσμευμένες στο να διευκολύνουν την επίτευξη μιας σταθερής ειρηνευτικής συμφωνίας» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε:

«Οι ΗΠΑ θα είναι πάντα ένας σπουδαίος φίλος του Ισράηλ και σύμμαχος υπέρ της ελευθερίας και της ειρήνης».

Τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ σημαδεύτηκαν από αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Τουλάχιστον 52 Παλαιστίνιοι έχουν πέσει νεκροί από πυρά του ισραηλινού στρατού, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.000.

Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν συγκεντρωθεί σε διάφορα σημεία της Λωρίδας της Γάζας, κοντά στο σύνορο που χωρίζει τα παλαιστινιακά εδάφη από εκείνα του Ισραήλ, εκφράζοντας την οργή τους για την μεταφορά της πρεσβείας – που, ουσιαστικά, συνιστά αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Σε αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές κάλεσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν το Ισραήλ να βάλει τέλος στην εκτεταμένη βία κατά των Παλαιστίνιων διαδηλωτών, ζητώντας «αντικειμενική και ανεξάρτητη» έρευνα για τις συνθήκες θανάτου των δεκάδων νεκρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ