ΚΟΣΜΟΣ

Αποκαλύψεις για τα παιδιά-βομβιστές στην Ινδονησία - Είχαν προσηλυτιστεί από τους γονείς τους

Αποκαλύψεις για τα παιδιά-βομβιστές στην Ινδονησία - Είχαν προσηλυτιστεί από τους γονείς τους
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Beawiharta

Οι γονείς των παιδιών που συμμετείχαν στις φονικές βομβιστικές επιθέσεις της Κυριακής και της Δευτέρας στην Ινδονησία τα κρατούσαν απομονωμένα και μέσα σε ένα στενό κύκλο ισλαμιστών, όπως αποκαλύπτει η αστυνομία. 

Μια εξαμελής οικογένεια σκότωσε τουλάχιστον 13 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και οι ίδιοι οι βομβιστές αυτοκτονίας, πραγματοποιώντας επιθέσεις σε τρεις εκκλησίες στην Σουραμπάγια την Κυριακή. Την Κυριακή, άλλη οικογένεια, πενταμελής αυτή τη φορά, οδηγώντας δύο μοτοσικλέτες πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε σε ένα σημείο ελέγχου της αστυνομίας στην ίδια πόλη με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 10 άνθρωποι και να σκοτωθούν τέσσερα μέλη της οικογένειας και δύο άλλοι. Ένα οκτάχρονο κορίτσι, μέλος της οικογένειας, διεσώθη.

«Τα παιδιά είχαν προσηλυτιστεί από τους γονείς τους. Φαίνεται ότι δεν είχαν πολλές σχέσεις με άλλους ανθρώπους», δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας της Ανατολικής Ιάβας Μασφούντ Αρίφιν.

Η οκτάχρονη κόρη που επιβίωσε από την επίθεση δεν ήταν ζωσμένη με εκρηκτικά, αλλά πετάχτηκε τρία μέτρα στον αέρα εξαιτίας της έκρηξης και βρίσκεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου, πρόσθεσε η αστυνομία.

«Έχει τις αισθήσεις της. Όταν ανακριθεί από την αστυνομία, θα είναι παρόντες συγγενείς και κοινωνικοί λειτουργοί», εξήγησε ο Αρίφιν.

Η αστυνομία της πόλης Σιντοάρζο, που βρίσκεται κοντά στη Σουραμπάγια, εντόπισε βόμβες σε ένα διαμέρισμα, όπου την Κυριακή σκοτώθηκαν τρία μέλη μίας οικογένειας, τα οποία πιστεύεται ότι κατασκεύαζαν βόμβες.

Τρία παιδιά επιβίωσαν και στην ανάκρισή τους περιέγραψαν ότι είχαν σχέσεις μόνο με ενήλικες της ίδιας ιδεολογίας με αυτή των γονιών τους.

Κάθε Κυριακή απόγευμα συμμετείχαν σε μια προσευχή με τους ενήλικες αυτούς, επεσήμανε ο Αρίφιν, προσθέτοντας ότι οι οικογένειες που ευθύνονται για τις δύο βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας ήταν παρούσες στις προσευχές αυτές.

Μάλιστα η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο πατέρας της οικογένειας που εξαπέλυσε τις επιθέσεις στις εκκλησίες την Κυριακή και ο πατέρας της οικογένειας που κατασκεύαζε τις βόμβες στο διαμέρισμα που εξερράγη ήταν φίλοι.

Η οικογένεια που ενεπλάκη στις βομβιστικές επιθέσεις εναντίον εκκλησιών ζούσε σε ένα μεσοαστικό συγκρότημα κατοικιών στη Σουραμπάγια και ο πατέρας πιστέυεται ότι ήταν ο επικεφαλής του τοπικού πυρήνα της τζιχαντιστικής οργάνωσης Τζεμάα Ανσαρούτ Νταουλάχ (JAD), στην οποία φέρονται να έχουν ενταχθεί εκατοντάδες συμπαθούντες του ISIS.

Σημειώνεται πως την ευθύνη και των δύο επιθέσεων ανέλαβε το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος.

Στην Ινδονησία, έπειτα από τη σημαντική επιτυχία των αρχών να αντιμετωπίσουν τους ισλαμιστές αντάρτες μετά το 2001, σημειώνεται τα τελευταία χρόνια αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ