ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν προς αποδήμους: Αποκτήστε ενεργό ρόλο στα πολιτικά κόμματα στις χώρες που ζείτε (pics&vids)

Ερντογάν προς αποδήμους: Αποκτήστε ενεργό ρόλο στα πολιτικά κόμματα στις χώρες που ζείτε (pics&vids)
REUTERS

Σαράντα λεπτά κράτησε η προεκλογική ομιλία του Ερντογάν στο στάδιο Ζέτρα του Σαράγεβομοναδική εκτός συνόρων, με μοναδικό στόχο να μπει στο μάτι των ευρωπαϊκών πρωτευουσών που του αρνήθηκαν συγκεντρώσεις στο έδαφός τους, όπως ακριβώς είχαν κάνει κι ένα χρόνο πριν, τον Απρίλιο του 2017, ενόψει του τουρκικού δημοψηφίσματος για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών.

Απευθυνόμενος στους χιλιάδες Τούρκους της διασποράς που είχαν καταφτάσει από νωρίς, απ’ όλη την Ευρώπη, για να τον ακούσουν, τους ζήτησε να τον ψηφίσουν όπως και το κόμμα του στις εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Οι συγκεντρωμένοι τον υποδέχτηκαν φωνάζοντας ρυθμικά «ο Θεός είναι Μεγάλος», «Σουλτάνε Ερντογάν».

Εκείνος τους προέτρεψε ν’ αποκτήσουν την υπηκοότητα των κρατών στα οποία ζουν -ακόμη κι αν χρειαστεί ν’ απωλέσουν την τουρκική- να μάθουν καλά τη νέα γλώσσα και να εμπλακούν στην εκεί πολιτική ζωή. Έκανε, δε, ειδική μνεία στην ‘μπλε κάρτα’, δηλαδή το επίσημο τουρκικό έγγραφο το οποίο επιτρέπει στους Τούρκους του εξωτερικού που δεν έχουν πια την τουρκική ιθαγένεια (στις περιπτώσεις εκείνες που οι χώρες στις οποίες ζουν και εργάζονται δεν επιτρέπουν διπλή υπηκοότητα και υποχρεούνται να επιλέξουν) να διατηρούν τα δικαιώματά τους στην Τουρκία. «Ποτέ μην ξεχάσετε τη θρησκεία και τη γλώσσα σας [...] Αυτό που σας ζητώ», είπε, «είναι ν’ αναλάβετε ενεργό ρόλο στα πολιτικά κόμματα στις χώρες που ζείτε. Τα κοινοβούλια αυτά δεν πρέπει να φιλοξενούν μόνον εκείνους που προδίδουν τη χώρα τους. Πρέπει κι εσείς να έχετε θέση εκεί», βροντοφώναξε, κατηγορώντας ουσιαστικά ομοεθνείς του που έχουν εκλεγεί σε ευρωπαϊκά κοινοβούλια ότι δεν έχουν την Τουρκία στην καρδιά τους. «Θα σας ρωτήσω κάτι τώρα», είπε, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, «και θέλω», συνέχισε, «η απάντησή σας ν’ ακουστεί μέχρι τη Γερμανία. Θα μας στηρίξετε;» Εννοείται πως πήρε την απάντηση που ήθελε.

Η ομιλία του Ερντογάν

‘Επίσκεψη εργασίας’ με τις πλάτες τουρκικού λόμπι

Επισήμως, το ταξίδι του Τούρκου Προέδρου στη Βοσνία έφερε τον χαρακτηρισμό ‘επίσκεψη εργασίας’ επί τη ευκαιρία συνεδρίου -στο οποίο ήταν προσκεκλημένος- του τουρκικού λόμπι UETD. Η Οργάνωση αυτή απέκτησε πρόσφατα παράρτημα και στο Σαράγεβο, το UEBD. Μάλιστα, η λειτουργία του UEBD, όπως και το βίντεο που επιμελήθηκε, τον περασμένο Φλεβάρη, με Βόσνιους να εύχονται, σε άπταιστα τουρκικά, καλή εξέλιξη στις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία, προκάλεσαν αναταραχή και προβληματισμό, εντός και εκτός Βοσνίας, για την αυξανόμενη επιρροή της Άγκυρας τόσο στην ίδια τη χώρα -με τις πάντα εύθραυστες ισορροπίες παρά τα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από το τέλος του εμφυλίου- όσο και εν γένει στα Βαλκάνια.

Το βίντεο του UEBD

H EUTD, λοιπόν, ήταν ο επίσημος διοργανωτής της προεκλογικής συγκέντρωσης του Ερντογάν στο Ζέτρα. Μέλη της έλυναν κι έδεναν, κι όπως καταγγέλλει το δίκτυο BIRN, επέλεξαν ακόμη και τους δημοσιογράφους που θα κάλυπταν το γεγονός. Σε όσους δεν ήταν αρεστοί δεν έδωσαν διαπίστευση.

Μετάφραση: Στο BIRN και σε αρκετούς δημοσιογράφους άλλων MME αρνήθηκαν διαπιστεύσεις για να κάνουν ρεπορτάζ από την προεκλογική συγκέντρωση του Ερντογάν στο Σαράγεβο. Ντροπή οι Αρχές της Βοσνίας να επιτρέψουν στον Ερντογάν την περιστολή της ελευθερίας του Τύπου κάτι που συχνά κάνει στη χώρα του.

Η Οργάνωση φρόντισε, επίσης, σύμφωνα με άλλες δημοσιογραφικές πληροφορίες, να μεταφέρει, με όλα τα έξοδα πληρωμένα, μουσουλμάνους από το Σαντζάκ της νοτιο-ανατολικής Σερβίας στο Σαράγεβο.

Μετάφραση: Ένας άνδρας που συνάντησα στη συγκέντρωση από το Σαντζάκ μου είπε ότι του τα πλήρωσε όλα μια «τοπική τουρκική ΜΚΟ». Ήταν αδιάφορος ως προς τον Ερντογάν αλλά απολάμβανε την ανέξοδη εκδρομή. Ένας Βόσνιος δημοσιογράφος μου λέει ότι σύμφωνα με τις πηγές του στο Σαντζάκ οι ντόπιοι έχουν προσκληθεί να έρθουν στο Σαράγεβο με τα μεταφορικά, τα γεύματα, τα έξοδα, όλα καλυμμένα από την φιλο-Ερντογανική UETD που οργανώνει τη συγκέντρωση του Ερντογάν.

Στο πλευρό τους, για τη διοργάνωση της καμπάνιας του Ερντογάν, η EUTD και η UEBD είχαν τον εκπρόσωπο των Βοσνίων μουσουλμάνων στην τριμερή Προεδρία της χώρας, Μπάκιρ Ιζεντμπέγκοβιτς. Μαζί τα κανόνισαν κι αφότου είχαν πλέον όλα διευθετηθεί ενημερώθηκαν τα υπόλοιπα μέλη της Προεδρίας όπως και το Υπουργείο των Εξωτερικών. Στο Ζέτρα, παροτρύνοντας και ο Ιζετμπέγκοβιτς τους συγκεντρωμένους για ψήφο υπέρ του Ερντογάν, τον παρουσίασε ως τον «άνθρωπο που τους τον έστειλε ο Θεός».

Αντιδράσεις και μεταξύ των Βοσνίων μουσουλμάνων

Πέραν της σφοδρής κριτικής που εξαπέλυσαν οι Σέρβοι και οι Κροάτες της Βοσνίας, και Βόσνιοι μουσουλμάνοι αντέδρασαν στην προεκλογική καμπάνια του Ερντογάν στο Σαράγεβο. «Πολύ συχνά η Τουρκία συμπεριφέρεται ως ταύρος εν υαλοπωλείω», σχολίασε ο Ερσέφ Κενάν Ρασίνταγκιτς, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Σαράγεβο και πρόσθεσε: «Ακόμη κι αν έρχονται με τις καλύτερες προθέσεις, με την κίνησή τους αυτή, υπάρχει η πιθανότητα να αναστατωθούν πολλοί άνθρωποι και να διαταραχτεί η λεπτή ισορροπία δυνάμεων στη Βοσνία». Για ευθεία βολή σε μια «αδύναμη δημοκρατία» όπως είναι η Βοσνία, έκανε λόγο ο πολιτικός αναλυτής, Γιασμίν Μουγιάνοβιτς, ενώ ο βουλευτής, Σαντίκ Αχμέτοβιτς, στηλίτευσε λέγοντας ότι «αν εφαρμόσουμε αυτή την αρχή ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να έχει συναντήσεις και να κάνει, οποτεδήποτε το θελήσει, πολιτικές συγκεντρώσεις στη χώρα μας, θα απωλέσουμε την κυριαρχία μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ