ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Κινητοποίηση για αποτροπή ανόδου του Εθνικού Μετώπου στις εκλογές

Γαλλία: Κινητοποίηση για αποτροπή ανόδου του Εθνικού Μετώπου στις εκλογές
REUTERS/Pascal Rossignol

"Τρέχουν" μέχρι την ύστατη ώρα η δεξιά αντιπολίτευση και οι Σοσιαλιστές στη Γαλλία για να αποτρέψουν τη διαφαινόμενη ιστορική επικράτηση του Εθνικού Μετώπου της Μαρί Λεπέν στις αυριανές περιφερειακές εκλογές στη χώρα, λίγες μόνο εβδομάδες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Το κόμμα παραμένει πρώτο στην πρόθεση ψήφου για τις εκλογές ο πρώτος γύρος των οποίων θα λάβει χώρα αύριο με 29,5% έναντι 28,5% των ρεπουμπλικανών του Νικολά Σαρκοζί και 23% των Σοσιαλιστών του Φρανσουά Ολάντ.

Σε μια σπάνια τοποθέτηση πριν από εκλογές, ο διευθυντής της εφημερίδας Le Monde, Ζερόμ Φενογκλιό, χαρακτήρισε το κόμμα της Μαρίν Λεπέν "απάτη" που "συνιστά σοβαρή απειλή για τη χώρα" ενώ η Le Parisien γράφει πως τρεις εβδομάδες μετά τις επιθέσεις, "με τη χώρα να είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι εκλογές της Κυριακής λαμβάνουν μια απροσδόκητη ιστορική διάσταση".

"Αυτές οι εκλογές είναι περιφερειακές και ταυτόχρονα θα τις παρακολουθήσουν σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο", δήλωσε από τη μεριά του ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

Μεγάλη η ώθηση στο FN μετά τις επιθέσεις

Η ενίσχυση της ώθησης του κόμματος της Λεπέν μετά τα τραγικά γεγονότα στο Παρίσι φαίνεται ξεκάθαρα από τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που το τοποθετούν στην πρώτη θέση σε τέσσερις έως έξι από τις 13 περιφέρειες της χώρας.

Παράλληλα, η νίκη του στο δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής προβλέπεται σε τουλάχιστον δύο περιφέρειες, κάτι που είναι πρωτοφανές για τη Γαλλία.

Ειδικότερα, η Λεπέν είναι το μεγάλο φαβορί στο βορρά (Νορ-Πα-ντε-Καλαί, Πικαρδία) όπου είναι υποψήφια ενώ η ανιψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, έχει το προβάδισμα στο νότο, στην περιφέρεια Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή.

Μάλιστα, δημοσκόπηση της εφημερίδας Le Monde δείχνει επίσης δυνατότητα νίκης του FN στη μεγάλη περιοχή της ανατολικής Γαλλίας (Αλσατία-Καμπανία-Αρδέννες-Λωρραίνη), όπου φαβορί θεωρείται το δεξί χέρι της Λεπέν, ο Φλοριάν Φιλιπό, την ώρα που το αποτέλεσμα των εκλογών είναι επίσης αβέβαιο και σε άλλες περιοχές, όπως στη Βουργουνδία-Φρανς-Κοντέ (κεντροανατολικά) και τη Νορμανδία (βορειοδυτικά).

"Εχθρός" η αποχή λένε δεξιά και Σοσιαλιστές

Ωστόσο, δεξιά και αριστερά συγκροτούν ενιαίο μέτωπο στις εκκλήσεις τους για κινητοποίηση του εκλογικού σώματος, καθώς η αποχή από τις αυριανές εκλογές που εκτιμάται ότι μπορεί να κυμανθεί στο 50% θεωρείται ότι θα ωφελήσει το Εθνικό Μέτωπο.

"Αποχή σημαίνει ψήφο στο Εθνικό Μέτωπο", δήλωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών.

Θεωρείται πάντως επίσης ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη στάση των Σοσιαλιστών στο δεύτερο γύρο και των Ρεπουμπλικανών στις περιοχές που ενδέχεται να στραφούν προς την άκρα δεξιά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε έτοιμος να "κάνει τα πάντα" για να ηττηθεί το FN, αλλά στη δεξιά, ο Νικολά Σαρκοζί απέρριψε την εκδοχή ενός "ρεπουμπλικανικού μετώπου".

Αλλά και δύο από τα μεγαλύτερα γαλλικά συνδικάτα, το CGT και το CFDT κάλεσαν στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας τους πολίτες να μην "αυτοπυροβοληθούν στα πόδια" με μια ψήφο στο FN που χαρακτηρίζουν "αδιέξοδο".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ