Πολιτικό χάος στην Ιταλία: Προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών
Πηγή: REUTERS/Alessandro Bianchi

Σε πολιτικό χάος βυθίζεται η Ιταλία μετά την ασυμφωνία για τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, με τον πρόεδρο της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα να καλεί εκτάκτως στο προεδρικό μέγαρο τον Κάρλο Κοταρέλι, πρώην υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Η κίνηση αυτή εκλαμβάνεται ως πρόθεση να του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών, σε μια περίοδο που η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία είναι ιδιαιτέρως ρευστή.

Ο 64χρονος Κοταρέλι, που εργάστηκε στο ΔΝΤ από το 2008 έως το 2013, είναι γνωστός ως «Κύριος Ψαλίδι» (Μr. Scissors) λόγω των περικοπών που έκανε στις δημόσιες δαπάνες της Ιταλίας.

Η «εσχάτη προδοσία» του Ματαρέλα

Ο πρόεδρος Ματαρέλα, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς το λαό το βράδυ της Κυριακής, επέμεινε πως η παραμονή της Ιταλίας στη ζώνη του ευρώ είναι θεμελιώδους ουσίας για τη χώρα.

Όπως τόνισε ο ίδιος, έπραξε ό,τι μπορούσε για διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης και κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι ο ίδιος μπλόκαρε την διαδικασία. Ο Ιταλός πρόεδρος υπερθεμάτισε για το ότι οφείλει να διαφυλάξει τις οικονομίες των Ιταλών ενώ πρόσθεσε πως θα αποφασίσει προσεχώς για τα επόμενα βήματα.

Την υποστήριξή του στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας εξέφρασε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, δηλώνοντας πως «τώρα πρέπει να σώσουμε την μεγάλη μας χώρα».

Από την άλλη, ο Λουίτζι Ντι Μάιο χαρακτήρισε την απόρριψη της επιλογής Σαβόνα από τον πρόεδρο «απαράδεκτη»:

«Ποιο το νόημα να πηγαίνουμε να ψηφίζουμε, αν αποφασίζουν οι οίκοι αξιολόγησης;» διερωτήθηκε ο ίδιος, προσθέτοντας μαινόμενος: «Πρόκειται για μία θεσμική σύγκρουση άνευ προηγουμένου. Και το θέμα είναι ότι αν ξαναψηφίσουμε, πάρουμε το 80% και ξαναπροτείνουμε τον Σαβόνα, θα μας πουν και πάλι όχι. Η Ιταλία έχει ένα μεγάλο πρόβλημα, η Δημοκρατία μας δεν είναι ελεύθερη», τόνισε ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, σε μήνυμά του στο διαδίκτυο.

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε, επίσης, σε εκπομπή της Rai ότι θα ζητήσει να κινηθεί η διαδικασία για να κατηγορηθεί ο Ιταλός πρόεδρος για εσχάτη προδοσία.

Ο ίδιος μίλησε για το άρθρο 90 του ιταλικού Συντάγματος, που αναφέρεται την εσχάτη προδοσία και την επίθεση κατά ίδιου του Συντάγματος.

Την ίδια πρόθεση είχε ανακοινώσει, νωρίτερα, και η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, ενώ ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι δεν αναφέρθηκε στο κρίσιμο αυτό θέμα.

Το αδιέξοδο και ο φόβος για νέες κάλπες 

Αφορμή του νέου αδιεξόδου που, σύμφωνα με ιταλικές πολιτικές πηγές δεν αποκλείεται να οδηγήσει τους Ιταλούς ξανά στις κάλπες, το βέτο του Ιταλού προέδρου στο πρόσωπο που προόριζε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός για νέο υπουργό Οικονομικών.

Κόντρα στις επίμονες πιέσεις της Λέγκας, ο Σέρτζιο Ματαρέλα απέρριψε την υποψηφιότητα του 81χρονου ευρωσκεπτικιστή οικονομολόγου, Πάολο Σαβόνα.

Ως εκ τούτου, ο Τζουσέπε Κόντε, καθηγητής νομικής με αμφιλεγόμενο βιογραφικό και χωρίς πολιτική εμπειρία, παρέδωσε στον πρόεδρο την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, όπως επιβεβαίωσε ο γραμματέας του προεδρικού μεγάρου Κυρηνάλιου.

«Ευχαριστώ τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους επικεφαλής της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων. Κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια σε κλίμα πλήρους συνεργασίας με τις πολιτικές δυνάμεις που με υπέδειξαν», τόνισε ο Κόντε.

 

Διαβάστε επίσης