ΚΟΣΜΟΣ

Εντάσεις και διαφωνίες για την εκκένωση προσφυγικού καταυλισμού στο Παρίσι

Εντάσεις και διαφωνίες για την εκκένωση προσφυγικού καταυλισμού στο Παρίσι
REUTERS/BENOIT TESSIER

Μέσα σε ένα κλίμα έντονων πολιτικών εντάσεων, η αστυνομία του Παρισιού εκκένωσε σήμερα τον μεγαλύτερο παράνομο καταυλισμό προσφύγων της πόλης - μια κίνηση που έρχεται μόλις μία μέρα αφότου η ιστορία του γενναίου «Σπάιντερμαν» συνεπήρε τη χώρα.

Ο Μαμουντού Γκασάμα, γνωστός και ως «Σπάιντερμαν» των Παρισίων βραβεύτηκε από την γαλλική κυβέρνηση, η οποία του απένειμε τιμητική υπηκοότητα για την γενναιότητα και την ανιδιοτέλειά του.

Παράλληλα όμως, χιλιάδες παράνομοι μετανάστες σαν τον Γκασάμα, κινδυνεύουν καθημερινά καθώς η κατάσταση στους προσωρινούς καταυλισμούς ολοένα και χειροτερεύει.

Συγκεκριμένα, στον καταυλισμό που εκκενώθηκε σήμερα, είχαν σημειωθεί τρεις θάνατοι, δύο από πνιγμό και ένας από μαχαίρωμα κατά την διάρκεια μερικών ημερών. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνταν στον καταυλισμό είχαν εκφράσει επανειλημμένα στις τοπικές αρχές την επικίνδυνη κατάσταση που εξελισσόταν και τους είχαν ζητήσει να επέμβουν άμεσα.

Οι 1.700 περίπου άνθρωποι που διέμεναν στον καταυλισμό μεταφέρθηκαν σε προσωρινά καταλύματα προκειμένου να κατοχυρωθεί η ασφάλειά τους. Δεν σημειώθηκαν περιστατικά κατά την μεταφορά των μεταναστών, πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από το Σουδάν και την Σομαλία, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με λεωφορεία το πρωί της Τετάρτης σε κέντρα στέγασης πρωτού οι αρχές καταστρέψουν τον προσωρινό καταυλισμό.

Η εκκένωση, όμως, έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση καθώς αποτελεί επίκεντρο πολιτικής διαμάχης ανάμεσα στη δήμαρχο του Παρισιού, Αν Χιντάλγκο, και την κυβέρνηση Μακρόν. Ενόψει των ανερχόμενων εκλογών, η μια πλευρά κατηγορεί την άλλη για τον τρόπο διαχείρισης των μεταναστών, με την κυβέρνηση να παρουσιάζει την εκκένωση ως ευθύνη της δημάρχου, ενώ η δήμαρχος απαιτεί από την κυβέρνηση την παροχή στέγασης για τους μετανάστες.

Νομάρχης του Παρισιού δήλωσε ότι άλλοι μικρότεροι καταυλισμοί, όπως αυτός στο κανάλι του Σαν Μαρτίν στον οποίο διαμένουν περίπου 800 άτομα, θα αποσυναρμολογηθούν «το συντομότερο δυνατόν».

Ενώ οι δύο πλευρές διαπληκτίζονται, το πρόβλημα λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς ο πληθυσμός των μεταναστών στο Παρίσι υπολογίζεται ότι αυξάνεται κατά περίπου 80 άτομα την ημέρα.

Την ίδια ώρα, εκτιμάται πως οι γαλλικές αρχές έχουν εκκενώσει συνολικά 28.000 μετανάστες τα τελευταία 3 χρόνια, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια εμφανής βελτίωση της κατάστασης καθώς νέες αφίξεις καταφθάνουν καθημερινά.

Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στους καταυλισμούς προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον όταν γνωστοποιήθηκαν οι συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό της «Ζούγκλας του Καλαί» ο οποίος εκκενώθηκε στα τέλη του 2016.

Ο Πρόεδρος Μακρόν έχει αναγνωρίσει την κρισιμότητα της κατάστασης, προτείνοντας ένα νέο νομοσχέδιο που συζητιέται στην γαλλική Βουλή, το οποίο θα μπορούσε να επισπεύσει την διαδικασία ασύλου και να επιταχύνει την απέλαση οικονομικών μεταναστών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ