ΚΟΣΜΟΣ

Ζάεφ: Είμαστε κοντά σε λύση για το όνομα

Ζάεφ: Είμαστε κοντά σε λύση για το όνομα
REUTERS/Stoyan Nenov

Θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση για το όνομα μέχρι τα τέλη Ιουνίου, οπότε και είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφης της ΕΕ, τόνισε μιλώντας στο κοινοβούλιο των Σκοπίων ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, την ώρα που οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται σε κομβικό σημείο κι ενώ θεωρείται ζήτημα ωρών ή ημερών η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

«Είναι μεγάλες οι πιθανότητες να βρεθεί λύση σε ένα ζήτημα που διαρκεί 25 χρόνια», είπε ο Ζόραν Ζάεφ, ωστόσο δεν έδωσε απάντηση για το αν η αποδοχή του erga omnes θα ισχύσει για οποιαδήποτε άλλη πρόταση ονόματος πέραν του «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας», ζήτημα που έθεσε στη Βουλή βουλευτής του εθνικιστικού VMRO-DPMNE, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης.

Η βουλευτής Κουζμανόφσκα απηύθυνε στον πρωθυπουργό το ερώτημα για ποιο λόγο απορρίφθηκε το «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας», για να λάβει την απάντηση:

«Για να ανακοινώσουμε τη "Μακεδονία του Ίλιντεν", συμφωνήσαμε με τον κ. Τσίπρα να συζητήσουμε την πρόταση στις χώρες μας. Κατά τη συνάντησή μας στη Σόφια, ήμουν πεπεισμένος ότι υπήρχε ελπίδα να περάσει το όνομα, αλλά η ελληνική πλευρά, απέρριψε την πρόταση, όπως άλλωστε και η αντιπολίτευση εδώ».

Επανέλαβε δε ότι η λύση στο ονοματολογικό «εγγυάται την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και το μέλλον της χώρας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ