ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Παραιτήθηκε ο Μαριάνο Ραχόι

Ισπανία: Παραιτήθηκε ο Μαριάνο Ραχόι
REUTERS/Stringer

Ο Μαριάνο Ραχόι παραδέχθηκε την ήττα του στο κοινοβούλιο της Ισπανίας, πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα και η οποία αναμένεται να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους για τον «καθαιρέσει».

Πριν από λίγο ανακοινώθηκε ότι η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 11:01 τοπική ώρα (12:01 Ελλάδας).

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ, αναμένεται να αναλάβει την πρωθυπουργία της Ισπανίας.

Η πρόταση που κατέθεσαι το κόμμα του υποστηρίζεται από 180 βουλευτές, τέσσερις περισσότερους για την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία.

Αυτή, θα είναι η πρώτη φορά που πρόταση μομφής θριαμβεύει στη σύγχρονη ισπανική δημοκρατία, αλλά και η πρώτη φορά που θα προσκληθεί ένας πρωθυπουργός να ηγηθεί κυβέρνησης με τόσο ετερογενή κοινοβουλευτική υποστήριξη.

Στην Ισπανία, θα συγκροτηθεί μια προσωρινή κυβέρνηση, η οποία δεν φαίνεται να προκαλεί αναταραχή. Ενώ συζητείται η πρόταση μομφής, ο δείκτης Ibex 35 αυξήθηκε. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε, επίσης, ότι δεν αισθάνεται καμία ανησυχία για τη λειτουργία των δημοκρατικών μηχανισμών στην Ισπανία.

Ο επικεφαλής των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, έχει εκφράσει τη θέλησή του να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση του Σάντσεθ, ωστόσο το κόμμα του αντιτίθεται σθεναρά στην εφαρμογή του σχεδίου προϋπολογισμού που είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση Ραχόι και ο επικείμενος πρωθυπουργός δήλωσε πως θα εφαρμόσει.

Ο Ιγκλέσιας πρότεινε στον Σάντσεθ να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να σχηματίσουν μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έτσι ώστε η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά την πρόταση μομφής να μην στηρίζεται μόνον στους 84 σοσιαλιστές βουλευτές, αλλά στους 156 που θα συγκεντρώνει μαζί με τους Unidos Podemos, συν τις άλλες συμμαχίες που θα προκύψουν.

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό, όμως, σημείωσε απευθυνόμενος στον Σάντσεθ στο κοινοβούλιο: «Δεν μπορείτε να υποστηρίζετε πως το κυβερνητικό σας πρόγραμμα είναι ο προϋπολογισμός του ΡΡ (σ.σ το κόμμα του Ραχόι)». Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος των Unidos Podemos Ιρένε Μοντέρο δήλωσε πως εάν ο Σάντσεθ κυβερνήσει με «τον προϋπολογισμό της απάτης» του Ραχόι θα βρει μπροστά του τους Podemos και τους συμμάχους τους, όπως σήμερα τους βρίσκει αντιμέτωπους ο Ραχόι. «Με αυτόν τον προϋπολογισμό, ο Πέδρο Σάντσεθ θα είναι ένας Ραχόι νο 2. Πρέπει άμεσα να αποσύρουμε από τους θεσμούς το ΡΡ. Εμείς δουλεύουμε πάνω από έναν χρόνο γι’ αυτό», έγγραψε η ίδια στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ