ΚΟΣΜΟΣ

Γράμμα στον Ντόναλντ Τραμπ στέλνει ο Κιμ

Γράμμα στον Ντόναλντ Τραμπ στέλνει ο Κιμ
REUTERS/Leah Millis

Επιστολή του Κιμ Γιονγκ Ουν προς τον Ντόναλντ Τραμπ θα μεταφέρει ανώτερος αξιωματούχος της Βόρειας Κορέας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον Λευκό Οίκο, σήμερα, Παρασκευή, καθώς συνεχίζονται, πυρετωδώς, οι προετοιμασίες για τη "διάσωση" της συνόδου κορυφής των δύο πλευρών, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ελπίζει να συναντήσει τον Κιμ στη Σιγκαπούρη ώστε να τον πιέσει να προχωρήσει σε καταστροφή των πυρηνικών όπλων του καθεστώτος, ωστόσο ο πλανητάρχης παραδέχθηκε πως ίσως μία συνάντηση δεν είναι αρκετή για να πετύχει τον σκοπό του.

«Θα ήθελα να γίνει σε μία συνάντηση», είπε ο Τραμπ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, συμπληρώνοντας πως «συχνά αυτός δεν είναι ο τρόπος που γίνονται (αυτές) οι δουλειές. Αλλά θα τελειώσει κάποια στιγμή».

Επικεφαλής της αντιπροσωπίας της Βόρειας Κορέας, που έχει φτάσει στις ΗΠΑ, είναι ο στρατηγός Κιμ Γιονγκ Τσολ, στενός συνεργάτης του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος έχει ήδη συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Το περιεχόμενο της επιστολής που μεταφέρει ο Κιμ Γιονγκ Τσολ για τον Τραμπ είναι άγνωστο, όμως, έχει δημιουργήσει ελπίδες ότι θα βοηθήσει καθοριστικά στη διάσωση της συνόδου της 12ης Ιουνίου.

Ύστερα από ένα χρόνο αντιμαχιών και απειλών, Τραμπ και Κιμ συμφώνησαν να συναντηθούν εκ του σύνεγγυς για να επιλύσουν τις διαφορές τους. Όμως, ο πλανητάρχης, λίγες εβδομάδες πριν από τη σύνοδο, ακύρωσε το ραντεβού καταλογίζοντας στην Πιονγκγιάνγκ «εχθρότητα και θυμό».

Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ άφησε ανοιχτό ένα «παράθυρο», αναφέροντας πως περιμένει από τον Κιμ Γιονγκ Ουν να του τηλεφωνήσει ή να του γράψει αν θέλει να "σωθεί" η σύνοδος.

Διαβεβαίωση Κιμ σε Λαβρόφ: Παραμένω δεσμευμένος στην αποπυρηνικοποίηση

Οι συνομιλίες για τη διάσωση της συνάντησης ξεκίνησαν άμεσα και ο Κιμ Γιονγκ Τσολ ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη, όπου είχε τετ-α-τετ με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Ο Μάικ Πομπέο εμφανίστηκε αισιόδοξοςμετά τη συνάντηση, τονίζοντας πως «έχει γίνει σημαντική πρόοδος».

«Πρέπει να επιλέξουν ένα μονοπάτι που είναι θεμελιωδώς διαφορετικό απ΄αυτό που ακολουθεί η χώρα εδώ και δεκαετίες», είπε ωστόσο ο ίδιος, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες του εγχειρήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ