ΚΟΣΜΟΣ

Πώς συνδέεται η Cambridge Analytica με τη Wikileaks

Πώς συνδέεται η Cambridge Analytica με τη Wikileaks
REUTERS/Henry Nicholls

Τη σύνδεση μεταξύ της Cambridge Analytica και της Wikileaks αποκαλύπτουν νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας Guardian, μια πρώην διευθύντρια της Cambridge Analytica φέρεται να επισκέφτηκε τον Τζούλιαν Ασάνζ τον Φεβρουάριο του 2017, προκειμένου, όπως ισχυρίστηκε η ίδια σε φίλους της, να συζητήσουν τι συνέβη στις αμερικανικές εκλογές.

Η Brittany Kaiser, ισχυρίστηκε ακόμα ότι πραγματοποίησε πληρωμές με κρυπτονομίσματα, καθώς και δωρεές στη Wikileaks. Η ίδια αποκαλούσε τη Wikileaks ως την «αγαπημένη της φιλανθρωπία». Σύμφωνα με αναφορές, τα χρήματα είχαν δοθεί σε εκείνη από τρίτους σε μορφή «δώρων και πληρωμών».

Οι πληροφορίες αυτές διαβιβάστηκαν στις συνεδριάσεις του Κογκρέσου και των κοινοβουλίων στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ.

Τόσο η Cambridge Analytica όσο και η Wikileaks βρίσκονται ήδη υπό διερεύνηση υπό τον Ρόμπερτ Μιούλερ. Τον περασμένο Οκτώβριο έγινε γνωστό ότι η Cambridge Analytica είχε επαφή με τον Ασάνζ τον Ιούλιο του 2016, στον οποίο προσέφερε βοήθεια προκειμένου να διανείμει τα 33.000 emails που είχαν κλαπεί από την Χίλαρι Κλίντον.

Ο Ασάνζ είχε δηλώσει τότε ότι είχε απορρίψει την πρόταση της Cambridge Analytica. Ο γενικός διευθυντής της Cambridge Analytica, Alexander Nix, πρόκειται να εμφανιστεί ενώπιον ειδικής επιτροπής για δεύτερη φορά, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τις σχέσεις των δύο εταιρειών. Στην πρώτη του εμφάνιση ο ίδιος είχε ισχυριστεί ότι οι δύο εταιρείες δεν είχαν συνεργαστεί ποτέ μεταξύ τους στο παρελθόν.

Παρά τους ισχυρισμούς του Nix, η Kaiser, η οποία εμφανίστηκε ενώπιον των βουλευτών τον περασμένο Απρίλιο, επιβεβαίωσε ότι ορισμένοι υπάλληλοι της εταιρείας είχαν επαφές με δικηγόρους, οι οποίοι είχαν επίσης εκπροσωπήσει τον Ασάνζ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ