ΚΟΣΜΟΣ

Η φωτογραφία από τη G7 που έγινε viral: Έξι εναντίον ενός

Η φωτογραφία από τη G7 που έγινε viral: Έξι εναντίον ενός
EPA/JESCO DENZE HANDOUT

Το γύρο του κόσμου κάνει τις τελευταίες ώρες η φωτογραφία από τη Σύνοδο G7 που διεξάγεται στο Κεμπέκ του Καναδά, στην οποία φαίνεται ξεκάθαρα και το κλίμα που επικράτησε κατά τις συνομιλίες των ηγετών των επτά χωρών.

Έπειτα από μήνες άκαρπων διμερών συναντήσεων, ο Αμερικανός πρόεδρος βρέθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο στο Μαλμπέ, στο Κεμπέκ, πρόσωπο με πρόσωπο με τους ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, καθώς και της Ιαπωνίας.

Πίσω, όμως από τα χαμόγελα και τις χειραψίες, το κλίμα κατά τις συνομιλίες ήταν ιδιαίτερα τεταμένο. Ενδεικτική είναι η φωτογραφία, στην οποία απεικονίζονται οι έξι ηγέτες, όρθιοι να έχουν περιτριγυρίσει τον Τραμπ, ο οποίος είναι ο μοναδικός που κάθεται με τα χέρια σταυρωμένα. Απέναντι του ακριβώς βρίσκεται η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ακουμπώντας τα χέρια στο τραπέζι μπροστά της, κοιτά έντονα τον Αμερικανό πρόεδρο.

Εξάλλου, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και του Καναδά είχαν όλοι σχεδιάσει να έρθουν σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον Αμερικανό πρόεδρο, καθώς πιστεύουν ότι οι δασμοί επέβαλε πρόσφατα σε αλουμίνιο και χάλυβα, απειλούν τη φιλία των χωρών τους με τις ΗΠΑ.

Και μπορεί ο Τραμπ φεύγοντας από τη Σύνοδο σήμερα να έκανε μια προσπάθεια κατευνασμού, κυρίως με το να χαρακτηρίσει «εξαιρετικά παραγωγικές» τις συζητήσεις για το εμπόριο, ωστόσο, η σύνοδος κορυφής κατέδειξε για άλλη μια φορά την επιθυμία του να υπαγορεύσει τη δική του ατζέντα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έφτασε τελευταίος και έφυγε πρώτος από το πολυτελές ξενοδοχείο στη μικρή τουριστική πόλη στον ποταμό του Αγίου Λαυρεντίου, όπου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων είχαν συναντήσεις για δύο ημέρες.

Επιπλέον, έφτασε καθυστερημένος για ένα πρόγευμα εργασίας που ήταν αφιερωμένο στην ισότητα των φύλων, ενώ έλαμψε διά της απουσίας του από μια συνεδρίαση αφιερωμένη στο κλίμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ