ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτήθηκε ο υπ. Δικαιοσύνης της Μέι, λίγο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit

Παραιτήθηκε ο υπ. Δικαιοσύνης της Μέι, λίγο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit
REUTERS/Simon Dawson

Σε αναβρασμό βρίσκεται η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία μαραθώνια συζήτηση στο κοινοβούλιο για το νομοσχέδιο για το Brexit, που θα περιλαμβάνει κρίσιμες ψηφοφορίες επί 15 τροπολογιών. Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ο υπουργός Δικαιοσύνης της βρετανικής κυβέρνησης Φίλιπ Λι, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τη θέση του, γιατί όπως υποστηρίζει, η κυβέρνηση «επιδιώκει να περιορίσει» τον ρόλο του κοινοβουλίου στην έγκριση μιας τελικής συμφωνίας για το Brexit.

«Ο κύριος λόγος που έλαβα την απόφασή μου τώρα είναι η διαδικασία του Brexit και η επιθυμία της κυβέρνησης να περιορίσει τον ρόλο του κοινοβουλίου ως προς την συμβολή του στην τελική έκβαση με την ψηφοφορία που διεξάγεται σήμερα», εξηγεί στην ιστοσελίδα του.

«Εάν, στο μέλλον, είναι να κοιτάξω τα παιδιά μου στα μάτια και ειλικρινά να πω ότι έκανα το καλύτερο γι΄αυτά, δεν μπορώ με ήσυχη συνείδηση να υποστηρίξω τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας φαίνεται ότι θέλει να διευθετήσει την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση», συμπληρώνει.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις δήλωσε σήμερα ότι δεν θα αντιστραφεί η απόφαση για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ανεξάρτητα από την έκβαση των συνομιλιών για το διαζύγιο από την ΕΕ.

«Ανεξάρτητα από το τι θα κάνουμε, δεν πρόκειται να το αντιστρέψουμε αυτό (την απόφαση για αποχώρηση από την ΕΕ)», δήλωσε ο Ντέιβιντ στο ραδιόφωνο του BBC και πρόσθεσε: «Μια ουσιαστική ψηφοφορία δεν συνιστά τη δυνατότητα αντιστροφής της απόφασης του δημοψηφίσματος».

Ερωτηθείς εάν η Μέι θα ηγηθεί των συντηρητικών στις επόμενες εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Ντέιβις δήλωσε «Αυτό πιστεύω…στην πραγματικότητα, αυτό ελπίζω».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ