ΚΟΣΜΟΣ

Ιβάνοφ: Δεν υπογράφω τη συμφωνία, είναι ταπεινωτική για τη χώρα

Ιβάνοφ: Δεν υπογράφω τη συμφωνία, είναι ταπεινωτική για τη χώρα
Dimitar Dilkoff/Pool via Reuters

Απόλυτος εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να υπογράψει την «ταπεινωτική συμφωνία» για το ονοματολογικό.

Ο Ιβάνοφ ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία για το όνομα παραβιάζει τη συνταγματική τάξη και το νομικό καθεστώς ενώ παράλληλα σημείωσε πως: «Η συμφωνία με την Ελλάδα είναι επιζήμια για τη «Μακεδονία» και αποτελεί μια προσωπική απόφαση και ευθύνη του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και του ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ και δεν θα την υπογράψω».

Την ίδια ώρα, ο Ιβάνοφ προέτρεψε τον λαό της χώρας του να «μην φοβάται».

«Προσοχή, μείνετε προσηλωμένοι στα αιώνια ιδανικά των προγόνων μας. Δεν θα λυγίσουμε σε πιέσεις, εκβιασμούς και απειλές. Δεν θα υποστηρίξω μια τέτοια βλαβερή συμφωνία» τόνισε ο ίδιος, και συνέχισε: «Η συμφωνία αποτελεί βλασφημία στους προγόνους μας...».

Στη συνέχεια, αφού διερωτήθηκε αν «είναι αξιοπρεπές να γίνουν αποδεκτά όλα τα ελληνικά αιτήματα και τελεσίγραφα», τόνισε ότι η συμφωνία αυτή ανοίγει περισσότερα θέματα από αυτά που κλείνει.

Ισχυρίστηκε δε, ότι μπορεί να έχει «απρόβλεπτες συνέπειες για τη χώρα».

«Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να είναι το άλλοθι για μια επιζήμια συμφωνία και δεν ενώνει την κοινωνία, αλλά την πολώνει ακόμη περισσότερο» είπε επίσης ο Ιβάνοφ.

«Πόρτα» Ιβάνοφ σε Ζάεφ

Μόλις δύο λεπτά διήρκησε η συνάντηση του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και του ΥΠΕΞ Νικολά Ντιμιτρόφ με τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ το πρωί, αφού ο τελευταίος δεν τους άφησε να μιλήσουν και αποχώρησε.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός μετέβη στην προεδρική κατοικία προκειμένου να ενημερώσει τον πρόεδρο της χώρας σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

Η συνάντησή τους, ωστόσο, δεν κράτησε πάνω από δύο λεπτά, αναφέρει η ανακοίνωση της προεδρίας της γείτονος.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων makfax, ο Ζόραν Ζάεφ και ο Νίκολα Ντιμιτρόφ προσπάθησαν να παρουσιάσουν στον Ιβάνοφ το περιεχόμενο της συμφωνίας με την Ελλάδα για το ονοματολογικό, ωστόσο ο Ιβάνοφ τους σταμάτησε πριν καν ξεκινήσουν και αποχώρησε από τη συνάντηση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος των Σκοπίων αρνήθηκε να συζητήσει με τον Ζάεφ και τον Ντιμιτρόφ τα οφέλη της ιστορικής συμφωνίας για το μέλλον της πΓΔΜ.

Εξάλλου, οπως μετέδωσε νωρίτερα δημοσιογράφος του makfax, ο Ζάεφ και ο Ντιμιτρόφ έφτασαν, με αστυνομική συνοδεία, στην προεδρική κατοικία στις 10:03 τοπική ώρα (11:03 ώρα Ελλάδος) και έφυγαν από αυτή στις 10:09.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ