ΚΟΣΜΟΣ

Προβάδισμα Λεπέν στις εκλογές της Γαλλίας

Προβάδισμα Λεπέν στις εκλογές της Γαλλίας
REUTERS/Pascal Rossignol

Σε τουλάχιστον έξι από τις 13 περιοχές της Γαλλίας προηγείται το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, σύμφωνα με exit poll του τηλεοπτικού δικτύου France 2.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 20:00 τοπική ώρα, με την Μαρίν Λεπέν και την ανηψιά της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν να φέρονται να κερδίζουν περισσότερο από το 40% των ψήφων στην βόρεια και νοτιοανατολική Γαλλία.

Σύμφωνα με exit poll του Ifop-Fiducial και σε εθνικό επίπεδο, το Εθνικό Μέτωπο εξασφαλίζει το 30,6% των ψήφων, ενώ έπεται το κόμμα «Οι Ρεπουμπλικανοί» του Νικολά Σαρκοζί, με 27% και το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα εξασφαλίζει μόλις το 22,7% των ψήφων.

Η Μαρίν Λεπέν χαιρέτισε το εκλογικό αποτέλεσμα «εξαιρετικό» στις πρώτες της δηλώσεις, λέγοντας ότι «αποστολή μας είναι να κάνουμε πραγματικότητα την εθνική ενότητα που έχει ανάγκη η χώρα».

Από τη μεριά του, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας και ηγέτης της δεξιάς αντιπολίτευσης, Νικολά Σαρκοζί, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συμμαχίας με τη γαλλική Αριστερά στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών για τη συγκρότηση κοινού μετώπου κατά της Μαρίν Λεπέν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ