ΚΟΣΜΟΣ

Τέλος στον χωρισμό οικογενειών μεταναστών με διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ

Τέλος στον χωρισμό οικογενειών μεταναστών με διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ
REUTERS/Leah Millis

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που προβλέπει ότι θα μένουν ενωμένες οι οικογένειες που περνούν παράνομα τα νότια σύνορα των ΗΠΑ, καθώς θα αναμένουν την εξέταση του φακέλου τους από τις Αρχές, σημειώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να δείχνει μηδενική ανοχή στην παράνομη μετανάστευση

«Θέλουμε να κρατήσουμε ενωμένες τις οικογένειες και παράλληλα να διασφαλίσουμε πως έχουμε πολύ, πολύ δυνατά σύνορα», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ από τον Λευκό Οίκο.

«Δεν μου αρέσει να βλέπω οικογένειες να χωρίζονται» τόνισε σε δημοσιογράφους.

«Πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος που έχει καρδιά θα αντιδρούσε με τον ίδιο τρόπο» συμπλήρωσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι η κόρη του Ιβάνκα και η σύζυγός του Μελάνια ασχολήθηκαν προσωπικά με το θέμα.

Το εκτελεστικό διάταγμα δίνει εντολή στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να επιδιώξει την τροποποίηση της σχετικής δικαστικής απόφασης προκειμένου να επιτρέπεται στις οικογένειες που εισέρχονται στις ΗΠΑ παράνομα να παραμένουν μαζί κατά τη διάρκεια της κράτησής τους έως την ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας σε βάρος τους.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν ανακοίνωσε ότι η Βουλή θα ψηφίσει την Πέμπτη, το σχετικό νομοσχέδιο.

«Δεν πιστεύουμε ότι οι οικογένειες πρέπει να χωρίζονται, τελεία και παύλα» δήλωσε ο ίδιος μετά από συνάντηση που είχε με τον Τραμπ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι πλειοψηφούν στο Σώμα όμως αυτός ο νόμος πρέπει, προκειμένου να εγκριθεί, να υπερψηφιστεί κατόπιν από τη Γερουσία, όπου η πλειοψηφία είναι σχεδόν οριακή (51-49).

«Με τον νόμο μας, όταν οι μετανάστες θα διώκονται διότι πέρασαν παράνομα τα σύνορα, οι οικογένειες θα παραμένουν κατά τη διάρκεια όλης της νομικής διαδικασίας, υπό τον έλεγχο του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας» συνέχισε ο Ράιαν.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επιπρόσθετη χρηματοδότηση προκειμένου το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας να μπορεί να «στεγάσει και να φροντίσει τις οικογένειες καθ' όλη τη διαδικασία».

«Πρόκειται προφανώς για (ένα κείμενο) το οποίο συζητήσαμε χθες με τον πρόεδρο και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να το εγκρίνουμε αύριο» συμπλήρωσε ο Πολ Ράιαν.

«Μπορούμε να εφαρμόσουμε τους νόμους για τη μετανάστευση χωρίς να διαλύουμε οικογένειες» υπογράμμισε.

Ο Λευκός Οίκος «θέλει το Κογκρέσο να αντιδράσει και εμείς το κάνουμε», σημείωσε.

Σε ένα άλλο σημείο του, αυτό το σχέδιο νόμου συμπεριλαμβάνει μια λύση για το καθεστώς των εκατοντάδων χιλιάδων νέων που έφθασαν παρανόμως στη χώρα, των λεγόμενων "Dreamers", είπε ο Ράιαν χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Σημειώνεται πως περισσότερα από 2.300 παιδιά έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τη σύλληψη των γονιών τους στα σύνορα με το Μεξικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ