ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ρίχνει λάδι στην φωτιά απειλώντας την ΕΕ με νέους δασμούς

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ρίχνει λάδι στην φωτιά απειλώντας την ΕΕ με νέους δασμούς
REUTERS/LEAH MILLIS/ Φωτογραφία Αρχείου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απείλησε, σε ανάρτησή του στο Twitter, να επιβάλλει δασμούς εώς και 20% σε ευρωπαϊκά αυτοκίνητα εάν η ΕΕ δεν ακυρώσει τους περιορισμούς που έθεσε σήμερα στο εμπόριο με τις ΗΠΑ.

Στην ανάρτησή του ο Ντόναλντ Τραμπ σημειώνει:: «Βάσει των δασμών και των εμπορικών φραγμών που έχουν επιβληθεί εδώ και καιρό από την ΕΕ στις ΗΠΑ και στις εξαιρετικές της εταιρείες και υπαλλήλους, εάν δεν αφαιρεθούν άμεσα οι δασμοί και οι φραγμοί αυτοί θα επιβάλουμε δασμούς 20% σε όλα τα αυτοκίνητα τους που εισάγονται στις ΗΠΑ. Φτιάξτε τα εδώ!»

Η συγκεκριμένη απειλή σημειώνεται μερικές μόλις ώρες αφού τέθηκαν σε εφαρμογή οι νέοι περιορισμοί της ΕΕ και αποτελεί σημαντική κλιμάκωση στις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ.

Οι περιορισμοί της ΕΕ αποτελούν αντίδραση στους δασμούς του Αμερικανού προέδρου στο αλουμίνιο και το ατσάλι. Οι νέοι περιορισμοί της ΕΕ αφορούν εισαγωγές από τις ΗΠΑ σε: κρανμπερις, χυμό πορτοκαλιού, αραβόσιτο, φυστικοβούτυρο, ουίσκι μπέρμπον, τσιγάρα, πούρα, πούρα cheroot, προϊόντα αισθητικής, μοτοσικλέτες, πλοία, τζιν, δερμάτινα υποδήματα, μαγιό, εσώρουχα και ατσάλινα προϊόντα, συνολικής αξίας 3.3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πρόεδρος φαίνεται να πραγματοποιεί την προεκλογική του υπόσχεση να προστατέψει τις δουλειές των Αμερικανών πολιτών και να ανατρέψει τις εμπορικές σχέσεις με άλλες χώρες, τις οποίες έχει χαρακτηρίσει ως «άδικες».

Πέραν της ΕΕ, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει δασμούς αξίας 25 δις δολάρια και σε κινέζικα προϊόντα, ενώ έχουν αντιμετωπίσει αντίποινα από την Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία, όλες εκ των οποίων έχουν επιβάλλει νέους δασμούς στις ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ