ΚΟΣΜΟΣ

Μεταναστευτικό: Σε εξέλιξη η μίνι Σύνοδος για το μεγάλο «στοίχημα» των Ευρωπαίων

Μεταναστευτικό: Σε εξέλιξη η μίνι Σύνοδος για το μεγάλο «στοίχημα» των Ευρωπαίων
@PrimeministerGR

Στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας βρίσκεται για ακόμη μια φορά το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα, με 16 Ευρωπαίους ηγέτες να κάθονται σήμερα στο διαπραγματευτικό τραπέζι για να αναζητήσουν νέους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, που έχει διχάσει για ακόμη μια φορά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προσερχόμενος στη μίνι σύνοδο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Ε.Ε. βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα πολιτική κρίση για το μεταναστευτικό. Τόνισε, μάλιστα, ότι πρέπει να αναζητηθούν τρόποι να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά το ζήτημα της μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών εντός της Ένωσης.

«Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στην προστασία των εξωτερικών συνόρων» είπε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος, και συμπλήρωσε:

Πρέπει να συνεργαστούμε με τρίτες χώρες, εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις προσφυγικές ροές.

Την ίδια ώρα, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των «28» ή και λιγότερων που θέλουν να κινηθούν συντονισμένα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Με τη σειρά της, η Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε ότι δεν «βλέπει» συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής των «28» την επόμενη εβδομάδα. Κάτι το οποίο αναμένεται να της προκαλέσει μεγάλο «πονοκέφαλο», καθώς δέχεται ισχυρές πιέσεις από τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας της.

«Ένα μεγάλο μέρος των σημερινών συζητήσεων θα αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων και το πώς θα μειώσουμε την παράτυπη μετανάστευση στην Ευρώπη» είπε η κ. Μέρκελ, και συμπλήρωσε: «Τα συζητούμε αυτά ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όμως γνωρίζουμε ότι δυστυχώς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα έχουμε μια πλήρη λύση στο μεταναστευτικό ζήτημα. Γι' αυτό θα υπάρξουν διμερείς και τριμερείς συμφωνίες για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον -δεν θα περιμένουμε πάντα και τα 28 μέλη, αλλά θα σκεπτόμαστε τι είναι σημαντικό σε ποιόν. Αυτή η αναζήτηση ενός 'modus vivendi' και η συνέχιση της δουλειάς για να έχουμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση βρίσκεται στο κέντρο των σημερινών συνομιλιών. Η δουλειά θα συνεχιστεί τις ερχόμενες ημέρες. Σήμερα είναι μια συμβουλευτική συνάντηση εργασίας. Είναι μια πρώτη ανταλλαγή, τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο. Για το αν όμως μπορούμε να έχουμε διμερείς και τριμερείς συμφωνίες μέσα στις ερχόμενες ημέρες, η συνάντηση αυτή είναι πολύ σημαντική».

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ, δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο πως δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις για το μεταναστευτικό. «Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είπε ότι απαιτούνται «δομικές λύσεις», ισχυριζόμενος ότι αυτό απαιτεί η κοινή γνώμη.

Με τη σειρά του ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι:

Το σημαντικό για το Βέλγιο είναι ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, είναι μια προϋπόθεση για να είναι ασφαλής η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων στη ζώνη Σένγκεν.

Το δεύτερο σημαντικό σημείο σήμερα είναι να καταστήσουμε σαφές ποιες είναι οι εν δυνάμει προϋποθέσεις για τη δημιουργία hotspot και κέντρων υποδοχής βάσει του διεθνούς δικαίου. Το τρίτο σημείο είναι πως είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια συμφωνία για το Δουβλίνο για να εγγυηθούμε αλληλεγγύη και ευθύνη.

Στη μίνι σύνοδο έφτασε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Υπενθυμίζεται ότι τη συνάντηση συγκάλεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα συνέλθει στις 28 και 29 Ιουνίου και θα ασχοληθεί με τα παραπάνω ζητήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ