ΚΟΣΜΟΣ

Το μυστήριο της κλεμμένης Άστον Μάρτιν του Τζέιμς Μποντ και η πληροφορία που αλλάζει τα δεδομένα

Το μυστήριο της κλεμμένης Άστον Μάρτιν του Τζέιμς Μποντ και η πληροφορία που αλλάζει τα δεδομένα
Matt Cardy/Getty Images

Ένα μυστήριο με ένα πολύτιμο λάφυρο, έναν επιδέξιο ληστή, σκοτεινούς μεσάζοντες και μία εικοσαετία άκαρπων ερευνών: Θα μπορούσε να είναι άλλο ένα μυθιστόρημα του «μπαμπά» του Τζέιμς Μποντ, Ίαν Φλέμινγκ, αν δεν ήταν πέρα για πέρα αληθινή ιστορία. 

Ήταν το έτος 1997 όταν η θρυλική Άστον Μάρτιν DB5 του Τζέιμς Μποντ στην ταινία Επιχείρηση Χρυσοδάχτυλος (Goldfinger) του 1964 εκλάπη από ένα υπόστεγο αεροδρομίου στη Φλόριντα. Έκτοτε, το ιστορικό μοντέλο της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας παραμένει άφαντο.

Είκοσι και πλέον χρόνια μετά, ωστόσο, μια πληροφορία για τα ίχνη του αυτοκινήτου του τότε Τζέιμς Μποντ, Σον Κόνερι, δίνει νέες ελπίδες στην έρευνα. Άγνωστη πηγή αποκάλυψε πως η τοποθεσία που βρίσκεται η ασημί Άστον Μάρτιν είναι η – συνήθης τοποθεσία για τα κατασκοπευτικά δράματα – Μέση Ανατολή.

GettyImages 137246700

H DB5, μετά την προβολή του Goldfinger τον Σεπτέμβριο του 1964, έμεινε γνωστή ως το πιο «διάσημο αυτοκίνητο στον κόσμο» - Matt Cardy/Getty Images

H DB5 σχεδιάστηκε για λογαριασμό της Άστον Μάρτιν από την ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία Carrozzeria Touring Superleggera και είχε υποστεί τροποποιήσεις – με την προσθήκη γκάζετ όπως όπλα και λεπίδες στα ελαστικά – για τις ανάγκες της ταινίας.

Tζέιμς Μποντ: μέσα στο εντυπωσιακό νέο μουσείο του 007 στην κορυφή των Άλπεων

Το 1986, αγοράστηκε έναντι 250.000 λιρών σε δημοπρασία. 11 χρόνια μετά, άγνωστοι κατάφεραν να το μετακινήσουν προς άγνωστη τοποθεσία, όλως παραδόξως χωρίς κανείς να τους πάρει είδηση. Λόγω των τροποποιήσεων, το όχημα ήταν εξαιρετικά βαρύ, με αποτέλεσμα να αφήσουν ένα τεράστιο ίχνος τα ελαστικά του μέχρι το σημείο που το έσυραν οι ληστές κι όπου πιστεύεται πως φορτώθηκε σε αεροσκάφος μεταφοράς προϊόντων.

GettyImages 106154936

«Καθώς υπάρχουν πολλές Άστον Μάρτιν, είναι πολύ σημαντικό να εντοπίσουμε τον αριθμό πλαισίου του, dp/216/1. Αυτό αναζητούμε καθώς είναι αυτό που κάνει συγκεκριμένο το αυτοκίνητο», τόνισε ο Κρίστοφερ Μαρινέλο, επικεφαλής της ARI - Oli Scarff/Getty Images

Η ειδική υπηρεσία εντοπισμού αντικειμένων τέχνης (ARI) που είχε κληθεί από άγνωστη ασφαλιστική εταιρεία για τις έρευνες, απέκτησε την πληροφορία πως το αυτοκίνητο βρίσκεται σε «συγκεκριμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής».

Στον πληροφοριοδότη που θα συμβάλλει στην ασφαλή επιστροφή του αυτοκινήτου προσφέρεται εξαψήφιο ποσό ως ανταμοιβή.

GettyImages 137246699

Η ARI δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πρόεκειται για άλλη μία εσφαλμένη πληροφορία ή για μία ακόμη παρόμοια με τη θρυλική Άστον Μάρτιν του Βρετανού πράκτορα - Matt Cardy/Getty Images

Η κλεμμένη Άστον Μάρτιν ήταν μία από τις δύο που χρησιμοποιήθηκαν στο φιλμ του ’64 – με τη δεύτερη να χρησιμοποιείται για τις σκηνές με τον Σον Κόνερι πίσω από το τιμόνι.

Σύμφωνα με την ARI, εκτιμάται πως η αξία της κλεμμένης DB5 αγγίζει σήμερα τα 10 εκατομμύρια λίρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ