ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Ο λαός με εμπιστεύτηκε - Θα επικεντρωθούμε στο μέλλον της χώρας μας

Ερντογάν: Ο λαός με εμπιστεύτηκε - Θα επικεντρωθούμε στο μέλλον της χώρας μας
REUTERS/Alkis Konstantinidis

«Ο τουρκικός λαός μου έδωσε την εντολή, με βάση τα ανεπίσημα ακόμη αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε υποστηρικτές του, στην Κωνσταντινούπολη, πριν τελειώσει η καταμέτρηση των ψήφων, την οποία μάλιστα αμφισβητεί η αντιπολίτευση και καταγγέλλει "νοθεία". 

«Τα ανεπίσημα αποτελέσματα των εκλογών είναι σαφή. Σύμφωνα μ' αυτά, ο λαός μου εμπιστεύτηκε την ευθύνη του προέδρου της Δημοκρατίας», είπε. Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι Τούρκοι ψηφοφόροι έδωσαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και τους συμμάχους του.

«Ελπίζω ότι κανείς δεν θα πλήξει τη δημοκρατία ρίχνοντας σκιές στις εκλογές και τα αποτελέσματα για να κρύψει την αποτυχία του», πρόσθεσε. «Είναι η ώρα να επικεντρωθούμε στο μέλλον της χώρας μας, αφήνοντας πίσω μας τις εντάσεις της προεκλογικής περιόδου», τόνισε.

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει «με αποφασιστικότητα» να βελτιώνει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού και δεσμεύτηκε ότι δεν υπάρξει καμία οπισθοχώρηση «από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην τουρκική οικονομία και τη δημοκρατία».

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του εναντίον «εκείνων που μας απειλούν μέσω τρομοκρατικών οργανώσεων» και ότι θα λάβει μέτρα για να αυξήσει την αξιοπιστία του δικαστικού συστήματος.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο συνασπισμός κομμάτων με επικεφαλής το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αν και η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι τα κόμματα που συγκροτούν τον δικό της συνασπισμό, μαζί με το φιλοκουρδικό HDP, θα καταλάβουν περισσότερες έδρες.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) επιμένει επίσης ότι, με βάση τη δική του καταμέτρηση των ψήφων, είναι αναπόφευκτος ένας δεύτερος γύρος, μεταξύ του Ερντογάν και του Μουχαρέμ Ιντζέ, για την ανάδειξη του προέδρου της χώρας.

Τα αποτελέσματα

Με βάση τα τελευταία επίσημα αποτελέσματα που μεταδόθηκαν από το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, ο Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό 52,53%.

Capture copy copy copy

Ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μουχαρέμ Ιντζέ, συγκεντρώνει μέχρι στιγμής το 30,75%.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς λαμβάνει 8,25% και η Μεράλ Ακσενέρ 7,38%.

Με καταμετρημένο το 97,86% των ψήφων των βουλευτικών εκλογών, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) συγκεντρώνει το 42,42% ενώ το CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) 22,74%.

Μέχρι στιγμής, το «Καλό Κόμμα» (İYİ PARTİ) της Μεράλ Ακσενέρ συγκεντρώνει το 10,7%, τo εθνικιστικό ΜΗP το 11,17% ενώ το κουρδικό κόμμα το 11,47%.

Στους δρόμους οι Τούρκοι

Πριν ακόμη εκφωνήσει την ομιλία αυτή ο Ερντογάν, οι υποστηρικτές του είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται και να πανηγυρίζουν, κρατώντας τουρκικές σημαίες. Αμέσως μετά, μια συναυλία από κλάξον αντήχησε στους δρόμους της πόλης.

«Η Τουρκία, με ένα ποσοστό συμμετοχής κοντά στο 90%, έδωσε μάθημα δημοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε ο Ερντογάν.

2018 06 24T201132Z 1360415666 RC1968AC2DB0 RTRMADP 3 TURKEY ELECTION

REUTERS/Goran Tomasevic

ΔΗΜΟΦΙΛΗ