ΚΟΣΜΟΣ

Financial Times: Ο Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία για επιστροφή μεταναστών

Financial Times: Ο Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία για επιστροφή μεταναστών
EUROKINISSI/ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

O πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη σύναψη μιας συμφωνίας που θα αφορά στην επιστροφή αιτούντων άσυλο από τη Γερμανία, σε άλλες χώρες – μέλη, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times (FT), «ο κ. Τσίπρας είναι έτοιμος να συνάψει συμφωνία μαζί της για την επιστροφή αιτούντων άσυλο, στη Γερμανία, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενισχύοντάς την με αυτό τον τρόπο ενόψει της σημερινής κρίσιμης συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό».

Όπως υπογραμμίζουν οι FT, που επικαλούνται διπλωματικές πηγές της Ε.Ε., «το Βερολίνο έχει προσεγγίσει την Ελλάδα, την Ιταλία και γείτονές τους προκειμένου να πετύχει την υπογραφή διμερών συμφωνιών για τους πρόσφυγες, με αντάλλαγμα την προσφορά οικονομικών κινήτρων για τα κράτη πρώτης γραμμής που επιβαρύνονται σημαντικά».

Επί της ουσίας, η δρομολογούμενη νέα συμφωνία Ελλάδας - Γερμανίας στο προσφυγικό έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Και τούτο, γιατί ο κυβερνητικός συνασπισμός του οποίου ηγείται, μοιάζει πλέον να κρέμεται από μία κλωστή, εξαιτίας της άρνησης των εταίρων της, των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) να συναινέσουν σε νέες εισδοχές προσφύγων επί του γερμανικού εδάφους.

«Δεν μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι ίσως έχουμε ορισμένες επιστροφές από τη Γερμανία, εάν αυτό βοηθήσει, στέλνοντας μήνυμα στους διακινητές (ότι η Ευρώπη είναι διατεθειμένη ν’ αντιμετωπίσει τις παράνομες προσφυγικές ροές», είπε ο κ. Τσίπρας στους FT.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε, εξάλλου, πως είναι «ανοιχτός να προχωρήσει σε ειδική συμφωνία με το Βερολίνο προκειμένου να περιορίσει τις “δευτερογενείς μετακινήσεις” των προσφύγων που φθάνουν στα νότια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά μετά ταξιδεύουν βόρεια στη Γερμανία», όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Σύμφωνα, πάντα, με την ίδια πηγή, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως η συμφωνία με τη Γερμανία δεν θα είχε σημαντικές επιπτώσεις για την Ελλάδα, «δεδομένου ότι μόνο 50 – 100 αιτούντες άσυλο περνούν κάθε μήνα τα βόρεια σύνορα της χώρας».

«Νομίζω ότι το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι περισσότερο σοβαρό από… συμφωνίες για τις “δευτερογενείς μετακινήσεις”», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Και πρόσθεσε ο πρωθυπουργός: «Το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι τι Ευρώπη θέλουμε;».

«Πρέπει να βρούμε λύση, στο πλαίσιο του διεθνούς νόμου, να μοιράσουμε το φορτίο και να μην έχουμε αυτή την άδικη κατάσταση για τις χώρες της πρώτης γραμμής, αλλά επίσης και για τη Γερμανία. Είναι άδικο όλοι αυτοί οι άνθρωποι να πηγαίνουν στη Γερμανία, εάν πιστεύουμε ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα», σημείωσε - μεταξύ άλλων - ο Αλέξης Τσίπρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ