ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Βέτο από την Ιταλία στα τελικά συμπεράσματα

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Βέτο από την Ιταλία στα τελικά συμπεράσματα
Stephanie Lecocq/Pool via REUTERS

Την υιοθέτηση του συνόλου των συμπερασμάτων της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες μπλόκαρε, όπως είχε απειλήσει, η Ιταλία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «ένα κράτος-μέλος διατύπωσε επιφυλάξεις για το σύνολο των συμπερασμάτων και προς στιγμήν δε συμφωνήθηκαν συμπεράσματα».

Η ανακοίνωση του Συμβουλίου εξηγεί ότι γι' αυτό το λόγο δε θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για σήμερα συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, παρά μόνο η τελική μετά το πέρας της συνόδου.

Με το βέτο της Ιταλίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να υιοθετήσουν τα τελικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για θέματα όμως η άμυνα και το εμπόριο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία απείλησε νωρίτερα με βέτο, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της για το μεταναστευτικό.

«Όταν μια βάρκα με μετανάστες φτάνει στην Ιταλία, φτάνει και στην Ευρώπη», ανέφεραν οι ιταλικές κυβερνητικές πηγές. Το πρώτο που ζητάει η Ιταλία είναι οι μετανάστες που φτάνουν στα λιμάνια της χώρας, να μοιράζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ή έστω στις γύρω μεσογειακές χώρες της ΕΕ, ανέφεραν νωρίτερα ιταλικές κυβερνητικές πηγές σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, κάτι το οποίο ουσιαστικά σημαίνει την κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνου.

Επιπλέον, οι ίδιες ιταλικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η Ιταλία συμφωνεί με την αποδέσμευση του δεύτερου πακέτου 3 δις ευρώ για την Τουρκία, αλλά παράλληλα ζητάει την αποδέσμευση των 500 εκατ. ευρώ για το Ταμείο για την Αφρική.

Τα δύο αυτά αιτήματα της Ιταλίας θα πρέπει με κάποιο τρόπο να συμπεριληφθούν στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, διαφορετικά, η Ιταλία είναι έτοιμη να εμποδίσει την υιοθέτηση των τελικών συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ακόμη και στο σύνολό τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ