ΚΟΣΜΟΣ

Κόντρα Σαλβίνι με ΜΚΟ διάσωσης μεταναστών: Ας ξεχάσει ότι θα φτάσει σε ιταλικό λιμάνι

Κόντρα Σαλβίνι με ΜΚΟ διάσωσης μεταναστών: Ας ξεχάσει ότι θα φτάσει σε ιταλικό λιμάνι
REUTERS/Tony Gentile

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι έστειλε προειδοποίηση, με νέα του ανάρτηση στο Facebook, προς την ισπανική ΜΚΟ Proactiva Open Arms, που έχει αναλάβει τη διάσωση μεταναστών και προσφύγων.

«Η ΜΚΟ Open Arms, ισπανική ΜΚΟ με ισπανική σημαία, έσπευσε σήμερα σε σημείο στο οποίο βρισκόταν ένα πλοιάριο, και πριν φτάσει η ακτοφυλακή της Λιβύης, επιβίβασε με μεγάλη βιασύνη στο σκάφος της, 50 περίπου μετανάστες. Το πλοίο αυτό βρίσκεται σε λιβυκή ζώνη έρευνας και διάσωσης, με πλησιέστερο λιμάνι εκείνο της Μάλτας και σημαία και οργάνωση οι οποίες ανήκουν στην Ισπανία. Ας ξεχάσουν ότι μπορεί να φτάσουν σε ιταλικό λιμάνι», έγραψε ο Σαλβίνι, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Μάλτας απάντησε ότι το ναυάγιο έγινε σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Λιβύη και στη Λαμπεντούζα, ενώ σύμφωνα με ισπανό ευρωβουλευτή, το πλοίο με τους διασωθέντες θα κατευθυνθεί τελικά προς την Ισπανία.

Η ΜΚΟ Οpen Arms, πάντως, θεωρεί ότι «για τους εκατό ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους, στο χθεσινό ναυάγιο ανοικτά των λιβυκών ακτών, ευθύνεται η ακτοφυλακή της Λιβύης και της Ιταλίας, διότι «το πλοίο της μη κυβερνητικής οργάνωσης θα μπορούσε να τους σώσει, αλλά η έκκλησή της αγνοήθηκε»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ