ΚΟΣΜΟΣ

Στο Πάνθεον των Παρισίων η Σιμόν Βέιλ

Στο Πάνθεον των Παρισίων η Σιμόν Βέιλ
Reuters

Στο Πάνθεον των Παρισίων μπήκε έναν χρόνο μετά τον θάνατό της – «έφυγε» στις 30 Ιουνίου 2017 - η Γαλλίδα νομικός και πολιτικός Σιμόν Βέιλ, η οποία άφησε το ισχυρό αποτύπωμά της στην ιστορία του 20ου αιώνα.

Η επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, που πέτυχε τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στη Γαλλία το 1974, μεταφέρθηκε σήμερα στην τελευταία της κατοικία, μαζί με τον σύζυγό της Αντουάν, ο οποίος πέθανε το 2013, με μια συμβολική τελετή παρόντων μελών της οικογενείας της και αξιωματούχων.

Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει την πομπή. Ανάμεσά τους και οι δύο γιοι της, αμφότεροι προβεβλημένοι ποινικολόγοι.

Η μεταφορά της σορού της στο Πάνθεον των αθανάτων ήταν «μια απόφαση όλων των Γάλλων», δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. «Η Γαλλία αγαπά την Σιμόν Βέιλ και την αγαπά για τους αγώνες της», είπε ο Μακρόν στην ομιλία που εκφώνησε.

«Θέλαμε η Σιμόν Βέιλ να εισέλθει στο Πάνθεον χωρίς να περιμένουμε να περάσουν γενεές, ώστε οι αγώνες της, η αξιοπρέπειά της και η ελπίδα της να παραμείνουν πυξίδα σε αυτές τις δύσκολες εποχές».

Το φέρετρό της είχε εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για δύο ημέρες στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Παρίσι.

Μετά τον θάνατό της, η σορός της ενταφιάστηκε στο Κοιμητήριο του Μονπαρνάς και στη συνέχεια έγινε εκταφή της για να ενταφιαστεί στο Πάνθεον.

2018 07 01T100756Z 2076982601 RC1F9B33C3D0 RTRMADP 3 FRANCE PANTHEON VEIL

Πηγή: Reuters

Η Βέιλ είναι η πέμπτη γυναίκα που τιμάται στο Πάνθεον, μαζί με 73 άνδρες, το μνημείο που η Γαλλία οικοδόμησε για να τιμά τα επιφανή παιδιά της. Εκεί βρίσκονται τα λείψανα του Βολταίρου, του Ρουσώ, του Ουγκό, του Ζολά.

Υπήρξε μέλος του Συνταγματικού Συμβουλίου της Γαλλίας, διατέλεσε υπουργός υγείας υπό τον Βαλερί Ζισκάρ ντ’Εστέν ενώ το διάστημα 1979 - 1982 ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μέχρι το 2007 ήταν πρόεδρος του Ιδρύματος για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος.

Το 1974, ως υπουργός Υγείας, παρουσιάζει στην ανδροκρατούμενη Γαλλική Εθνοσυνέλευση το νομοσχέδιο για την νομιμοποίηση των αμβλώσεων. Μεγάλο μέρος της γαλλικής κοινωνίας εξεγείρεται, η ίδια δέχεται απειλές και αντισημιτικές ύβρεις. Το νομοσχέδιο ψηφίζεται με την στήριξη της αριστεράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ