ΚΟΣΜΟΣ

«Παράθυρο» συμβιβασμού στην πολιτική κρίση της Γερμανίας

«Παράθυρο» συμβιβασμού στην πολιτική κρίση της Γερμανίας
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για την τύχη της γερμανικής κυβέρνησης, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται από το απόγευμα η συνάντηση της καγκελαρίου και επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Άνγκελα Μέρκελ, του Χορστ Ζεεχόφερ της Χριστιανοικοινωνικής Ένωσης (CSU) και στελεχών, που αναζητούν κοινές θέσεις για το μεταναστευτικό, που αποτελεί ζήτημα – αγκάθι μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. 

Μέχρι και αργά το βράδυ η συνάντηση είναι σε εξέλιξη. Πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Bild αναφέρουν πως η καγκελάριος και ο Χορστ Ζεεχόφερ βρίσκονται κοντά σε συμβιβασμό.

Οι δύο πλευρές φέρονται να συμφωνούν στην δημιουργία κλειστών κέντρων ασύλου στα γερμανικά σύνορα, όπου θα εξετάζονται με ταχείες διαδικασίες οι αιτήσεις ασύλου και, σε περίπτωση απόρριψης, θα γίνονται άμεσα οι επαναπροωθήσεις. Ο συμβιβασμός, σύμφωνα με την εφημερίδα, προβλέπει και παραμονή του κ. Ζεεχόφερ στο υπουργείο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αυτό που συζητείται αφορά την δημιουργία «ζωνών τράνζιτ» στην Βαυαρία, όπου θα εγκαθίστανται προσωρινά οι αιτούντες άσυλο. Εκεί, θα ακολουθείται γρήγορη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων, αλλά οι πρόσφυγες δεν θα έχουν δικαίωμα να εγκαταλείψουν τα κέντρα και, εάν το αίτημά τους απορρίπτεται, θα γίνεται άμεσα η επαναπροώθησή τους.

Η συγκεκριμένη πρόταση είχε συζητηθεί ήδη το 2015, αλλά τότε είχε απορριφθεί από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild από το SPD, μια τέτοια λύση πλέον «δεν αποκλείεται».

Με μια τέτοια συμφωνία, συνεχίζει η εφημερίδα, ο κ. Ζεεχόφερ θα μπορούσε να παραμείνει στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς η καγκελάριος φαίνεται ότι θα το δεχόταν.

Η ίδια πάντως φέρεται να έχει αμφιβολίες σχετικά με το εάν η επαναπροώθηση από τέτοια κέντρα θα είναι εφικτή π.χ προς την Ιταλία.

Πάντως, πριν από την συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία υποτίθεται ότι θα αποτελούσε την ύστατη προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών τους, ο Χορστ Ζεεχόφερ έκανε δηλώσεις που συζητήθηκαν έντονα.

«Δεν θα αφήσω να με απολύσει μια καγκελάριος η οποία είναι καγκελάριος μόνο χάρη σε μένα», είπε στην Sueddeutsche Zeitung και σημείωσε: «Βρίσκομαι σε μια κατάσταση η οποία είναι για μένα αδιανόητη. Το άτομο το οποίο βοήθησα να ανέβει στη σέλα, με πετάει τώρα έξω».

«Μπορώ να μείνω σε μια θέση, αν η βασική γραμμή δεν είναι σωστή;» διερωτήθηκε.

Νωρίτερα, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Χορστ Ζεεχόφερ, συναντήθηκαν για συνομιλίες με τη μεσολάβηση του προέδρου του γερμανικού κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως μετέδωσε το Γερμανικό πρακτορείο.

«Η Ένωση βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού», φέρεται να είπε ο κ. Σόιμπλε κατά την κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των δύο κομμάτων, η οποία διήρκεσε μόλις μισή ώρα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στη συνάντηση αυτή στόχος των τριών κορυφαίων πολιτικών είναι να εξεταστούν πιθανές λύσεις στην κρίση που απειλεί την κυβέρνηση συνασπισμού της καγκελαρίου.

Δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, δεν έγιναν.

Η αντιπαράθεση

Η αντιπαράθεση των δύο αδελφών κομμάτων που ξέσπασε εδώ καιρό επικεντρώνεται ουσιαστικά στα μονομερή μέτρα στο προσφυγικό και τις ευρωπαϊκές λύσεις. Ο Χόρστ Ζεεχόφερ σκοπεύει να απαγορεύσει στα γερμανικά σύνορα την είσοδο προσφύγων που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ αντίθετα η Άγκελα Μέρκελ προτείνει η επαναπροώθηση αυτών των ατόμων στα κράτη μέλη της ΕΕ στα οποία έχουν καταγραφεί, να γίνεται σε συνεννόηση με αυτές τις χώρες.

Τη στάση της κ. Μέρκελ στηρίζει πλήρως το προεδρείο του CDU που συνήλθε τόσο το βράδυ της Κυριακής όσο και το πρωί της Δευτέρας.

Στήριξη παρείχε το βράδυ στον κ. Ζεεχόφερ και το προεδρείο του CSU. Ενδεχομένως για να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην κ. Μέρκελ ο Βαυαρός πρωθυπουργός ανακοίνωσε στην πορεία της συνεδρίασης ότι προτίθεται να παραιτηθεί από υπουργός Εσωτερικών και πρόεδρος του κόμματος.

Χορστ Ζέεχοφερ: Ο άνθρωπος που απειλεί να «ρίξει» την κυβέρνηση της Μέρκελ

Η απόφασή του θα εξαρτηθεί από την έκβαση της συνάντησης των ηγεσιών του CDU του CSU.

Η ανακοίνωση του κ. Ζεεχόφερ να παραιτηθεί «ξάφνιασε» το κόμμα του δήλωσε το πρωί ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και ισχυρός άνδρας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Μάρκους Σέντερ.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να κάνει συμβιβασμούς, ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο αλλά ούτε από την κοινή ΚΟ με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Το κατά πόσο αυτές οι δηλώσεις σημαίνουν διαφοροποίηση του Μάρκους Σέντερ από τον Χορστ Ζεεχόφερ θα φανεί στην πορεία.

Το ζητούμενο πάντως σύμφωνα με την πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες, είναι το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο η διένεξη που ξέσπασε για το προσφυγικό στα χριστιανικά κόμματα δεν αφορά μόνο αυτά. Ακόμη και αν καταλήξουν σε κάποιο συμβιβασμό αυτό δεν σημαίνει ότι αυτόματα θα τον αποδεχθεί το SPD.

Τι πιστεύουν οι Γερμανοί

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού RTL, το 67% των Γερμανών θεωρεί «ανεύθυνο» τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης από τον κ. Ζεεχόφερ και το κόμμα του, ενώ σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους της CSU, το 49% τάσσεται υπέρ της καγκελαρίου Μέρκελ και το 48% υπέρ του υπουργού Εσωτερικών.

Επιπλέον, το 69% του συνόλου των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης, όπως η κυρία Μέρκελ. Υπέρ των θέσεων του Χορστ Ζεεχόφερ τάσσονται ωστόσο οι οπαδοί της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) σε ποσοστό 88%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ