ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Συμφώνησαν Μέρκελ και Ζεεχόφερ

Γερμανία: Συμφώνησαν Μέρκελ και Ζεεχόφερ
REUTERS/Hannibal Hanschke

Έπειτα από έναν κύκλο μαραθώνιων επαφών και συνομιλιών, επετεύχθη συμφωνία μεταξύ της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του υπουργού Εσωτερικών και Αρχηγού της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης(CSU) Χορστ Ζεεχόφερ.

«Συμφωνήσαμε», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ και έκανε λόγο για μια «πάρα πολύ βιώσιμη λύση», αναφερόμενος στην δημιουργία κλειστών κέντρων ασύλου κοντά στα γερμανικά σύνορα, ενώ σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους επιβεβαίωσε πως δεν θα αποχωρήσει από την θέση του υπουργού Εσωτερικών.

«Πιστεύω ότι έπειτα από σκληρή πάλη και δύσκολες μέρες βρήκαμε έναν καλό συμβιβασμό», δήλωσε με τη σειρά της η καγκελάριος ανακοινώνοντας την συμφωνία με τον κυβερνητικό της εταίρο.

«Θα εγκαταστήσουμε στην Γερμανία κέντρα τράνζιτ. Έτσι διατηρείται ακριβώς το πνεύμα της εταιρικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα για την αποκατάσταση της τάξης στην δευτερογενή μετανάστευση», πρόσθεσε.

Πάντως, πριν από την συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία υποτίθεται ότι θα αποτελούσε την ύστατη προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών τους, ο Χορστ Ζεεχόφερ έκανε δηλώσεις που συζητήθηκαν έντονα.

«Δεν θα αφήσω να με απολύσει μια καγκελάριος η οποία είναι καγκελάριος μόνο χάρη σε μένα», είπε στην Sueddeutsche Zeitung και σημείωσε: «Βρίσκομαι σε μια κατάσταση η οποία είναι για μένα αδιανόητη. Το άτομο το οποίο βοήθησα να ανέβει στη σέλα, με πετάει τώρα έξω».

«Μπορώ να μείνω σε μια θέση, αν η βασική γραμμή δεν είναι σωστή;» διερωτήθηκε.

Νωρίτερα, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Χορστ Ζεεχόφερ, συναντήθηκαν για συνομιλίες με τη μεσολάβηση του προέδρου του γερμανικού κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως μετέδωσε το Γερμανικό πρακτορείο.

«Η Ένωση βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού», φέρεται να είπε ο κ. Σόιμπλε κατά την κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των δύο κομμάτων, η οποία διήρκεσε μόλις μισή ώρα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η αντιπαράθεση

Η αντιπαράθεση των δύο αδελφών κομμάτων που ξέσπασε εδώ καιρό επικεντρωνόταν ουσιαστικά στα μονομερή μέτρα στο προσφυγικό και τις ευρωπαϊκές λύσεις.

Ο Χόρστ Ζεεχόφερ σκοπεύει να απαγορεύσει στα γερμανικά σύνορα την είσοδο προσφύγων που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ αντίθετα η Άγκελα Μέρκελ πρότεινε η επαναπροώθηση αυτών των ατόμων στα κράτη μέλη της ΕΕ στα οποία έχουν καταγραφεί, να γίνεται σε συνεννόηση με αυτές τις χώρες.

Τι πιστεύουν οι Γερμανοί

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού RTL, το 67% των Γερμανών θεωρεί «ανεύθυνο» τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης από τον κ. Ζεεχόφερ και το κόμμα του, ενώ σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους της CSU, το 49% τάσσεται υπέρ της καγκελαρίου Μέρκελ και το 48% υπέρ του υπουργού Εσωτερικών.

Επιπλέον, το 69% του συνόλου των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης, όπως η κυρία Μέρκελ. Υπέρ των θέσεων του Χορστ Ζεεχόφερ τάσσονται ωστόσο οι οπαδοί της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) σε ποσοστό 88%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ