ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Λίγο πριν την κρίσιμη υπουργική συνάντηση η Μέι ζητά ενότητα

Brexit: Λίγο πριν την κρίσιμη υπουργική συνάντηση η Μέι ζητά ενότητα
REUTERS/Henry Nicholls/File Photo

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κάλεσε το Συντηρητικό της κόμμα να «είναι ενωμένο» σε ό,τι αφορά το Brexit, μερικές ημέρες πριν από μια κρίσιμη συνάντηση κατά την οποία ευελπιστεί να ξεπεράσει τις βαθιές διαφωνίες για το πώς πρέπει να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ένωση θα σηματοδοτήσει τη μεγαλύτερη αλλαγή σε επίπεδο εμπορικής και εξωτερικής πολιτικής της χώρας εδώ και σχεδόν μισό αιώνα. Ωστόσο η Μέι έχει πασχίσει να κρατήσει ενωμένο το υπουργικό της συμβούλιο και το κόμμα σε ένα σχέδιο, συχνά απρόθυμη να καθορίσει την προσέγγισή της φοβούμενη ότι θα εξοργίσει τη μία ή την άλλη πλευρά.

Με το ρολόι να τρέχει, την ημερομηνία αποχώρησης του Μαρτίου να πλησιάζει και το κλίμα να γίνεται ολοένα και πιο τεταμένο, η Μέι χρειάζεται να καταλήξει με τους υπουργούς της σε μια συμφωνία για μια μελλοντική τελωνειακή ρύθμιση με την ΕΕ. Η συνάντηση της με υπουργούς της στην εξοχική πρωθυπουργική κατοικία, το Τσέκερς, την Παρασκευή, αναμένεται να διαρκέσει έως το βράδυ.

Δεν είναι σαφές τι θα παρουσιάσει η Μέι στο υπουργικό της συμβούλιο, αλλά αυτοί που θέλουν «μια καθαρή έξοδο» από την ΕΕ φοβούνται ότι θα προσπαθήσει να τους οδηγήσει σε έναν συμβιβασμό για τα σύνορα που θα κρατά τη Βρετανία σταθερά εντός της ευρωπαϊκής σφαίρας, όπως επιθυμούν κάποιες εταιρίες και αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Σε συνάντηση με τους κορυφαίους υπουργούς της σήμερα, η Μέι δήλωσε ότι «ανυπομονεί για την ολοκληρωμένη συζήτηση, που θα λάβει χώρα στο Τσέκερς την Παρασκευή, όταν θα ληφθούν αποφάσεις για τη μελλοντική σχέση που επιδιώκει το Ηνωμένο Βασίλειο με την ΕΕ».

Όμως πριν από μερικές ώρες, σε εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων για το Συντηρητικό κόμμα, η Μέι έκανε έκκληση στο κόμμα να μην επιτρέψει το μέγεθος της πρόκλησης του Brexit να μας «καταβάλει».

«Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Ίσως μεγαλύτερο απ’ ό,τι γνωρίσαμε ποτέ στον πολιτικό μας βίο. Ο καθένας από εμάς έχει να κάνει μια επιλογή», δήλωσε η Μέι χθες στην εκδήλωση, σύμφωνα με το γραφείο της.

«Θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας και θα σταθούμε ενωμένοι ως κόμμα, ως κυβέρνηση και ως χώρα;…Ή θα είμαστε διχασμένοι και θα επιτρέψουμε στο μέγεθος της πρόκλησης, στην περιπλοκότητα των ερωτημάτων να μας καταβάλουν;».

Υψηλό διακύβευμα

Το διακύβευμα είναι πράγματι υψηλό. Η Μέι δέχεται πιέσεις από επιχειρήσεις στη Βρετανία και αξιωματούχους στην ΕΕ να βρει ένα λειτουργικό σχέδιο για το Brexit, ένα που να επιτρέπει να συνεχιστεί το εμπόριο απρόσκοπτα και αποτρέπει ένα σκληρό σύνορο στην ιρλανδική νήσο.

Ύστερα από την τελική προειδοποίηση που εξέδωσαν οι Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, ο Άνταμ Μάρσαλ, γενικός διευθυντής του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (BCC), κάλεσε και πάλι την κυβέρνηση να προσφέρει κάποια σαφήνεια, λέγοντας ότι «η υπομονή των επιχειρήσεων φθάνει σε σημείο καμπής».

Ο υπουργός Οικονομικών της Μέι, ο Φίλιπ Χάμοντ, συμφώνησε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μια τέτοια απόφαση. «Χρειάζεται να σημειώσουμε πρόοδο», δήλωσε στη Βουλή.

Ωστόσο, οι ευρωσκεπτικιστές στο κόμμα της είναι αποφασισμένοι να κάνουν την Μέι να τηρήσει τον λόγο της ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ καθώς και από τη δικαιοδοσία του ευρωπαϊκού δικαστηρίου τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς.

Η Μέι έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να ισορροπήσει τις αντικρουόμενες απαιτήσεις στις διαπραγματεύσεις, αλλά ο χρόνος εξαντλείται εάν οι δύο πλευρές πρόκειται να καταλήξουν σε μια συμφωνία έως τον Οκτώβριο προκειμένου να υπάρχει το περιθώριο να επικυρωθεί από τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Η Μέι ταξίδεψε σήμερα στην Ολλανδία και θα επισκεφθεί τη Γερμανία αργότερα αυτή την εβδομάδα προκειμένου να προσπαθήσει να εξασφαλίσει στήριξη.

Ο εκπρόσωπός της δήλωσε ότι η κυβέρνηση «είναι δεσμευμένη να φέρει μια λύση» αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει εάν η Μέι θα παρουσιάσει έναν «τρίτο δρόμο» μετά τα προβλήματα που ανέκυψαν με τις δύο πρώτες προτάσεις της για τις μελλοντικές τελωνειακές ρυθμίσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ