ΚΟΣΜΟΣ

«Καταλαβαίνω τον πανικό των κατοίκων του Σάλσμπερι»: Τι λέει ο εφευρέτης του Novichok

«Καταλαβαίνω τον πανικό των κατοίκων του Σάλσμπερι»: Τι λέει ο εφευρέτης του Novichok
REUTERS/Henry Nicholls

«Καταλαβαίνω απόλυτα τον πανικό των κατοίκων του Σάλσμπερι», δηλώνει ο Vladimir Uglev, ένας από τους εφευρέτες του νευροτοξικού παράγοντα Νόβιτσοκ.

Ο Uglev, ο οποίος δούλεψε επί 15 χρόνια με ουσίες, είπε στην εφημερίδα Independent ότι ο νευροτοξικός παράγοντας πιθανότατα να «κολλήσει» στο Σάλσμπερι για αρκετά χρόνια ακόμα. Είναι «σχεδόν αδύνατο» να ανιχνευθεί, πρόσθεσε.

«Η ουσία μπορεί να απορροφηθεί από οποιαδήποτε επιφάνεια, είτε πρόκειται για δέντρα, δέρμα, ακόμα και παγκάκια. Από εκεί μπορεί να απορροφηθεί από το δέρμα των ανθρώπων, με τις συνέπειες που συνεπάγεται αυτό», τονίζει.

Ο Uglev, ο οποίος έχει πλέον αποσυρθεί, είπε ότι συμφωνεί με τις βρετανικές αρχές ότι το Νόβιτσοκ χρησιμοποιήθηκε για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του. Σύμφωνα με τον ίδιο είναι ασφαλές να υποθέσει κάποιος ότι ο νευροτοξικός παράγοντας βρίσκεται πίσω από το τελευταίο περιστατικό δηλητηρίασης.

«Είμαι 99% σίγουρος ότι ήταν Α-234. Το ξέρω όπως η μάνα ξέρει το παιδί της. Και μπορούμε να υποθέσουμε ότι το δεύτερο περιστατικό σχετίζεται με την ίδια ουσία», είπε ο εφευρέτης του Νόβιτσοκ.

Το Α-234 δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’80 και ανήκει στην οικογένεια του νευροτοξικού παράγοντα Νόβιτσοκ. Η ακρίβειά του εξαρτάται από κλιματικούς παράγοντες. Σε άμεση ηλιοφάνεια σε μεταλλική επιφάνεια, η ουσία εξατμίζεται γρήγορα, λέει ο Uglev. Σε ψυχρότερες και πιο ξηρές συνθήκες, όταν απορροφάται από μαλακές επιφάνειες, μπορεί να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όταν φυλάσσεται σε αμπούλες –σφραγισμένες γυάλινες κάψουλες- η διάρκεια ζωής του μετριέται με δεκαετίες.

Ο επιστήμονας έθεσε επίσης την πιθανότητα, η δεύτερη επιβεβαιωμένη μόλυνση από νόβιτσοκ να προήλθε από μια αχρησιμοποίητη παρτίδα δηλητηρίου που είχε προετοιμαστεί από τον δολοφόνο.

«Πιθανότατα ο δολοφόνος είχε ετοιμάσει αρκετές σύριγγες, τις οποίες μπορεί να έθαψε κάπου στην περιοχή. Ίσως χρησιμοποίησε μία ή δύο από αυτές», είπε.

Ο κ. Uglev απέρριψε τις θεωρίες ότι τα δύο περιστατικά θα μπορούσαν να έχουν διαπραχθεί από τρομοκράτες μοναχικών λύκων ή μη κρατικούς φορείς. Ακόμα και ο ίδιος δεν θα μπορούσε να αναπαράγει τις ουσίες, εκτός ενός κατάλληλα εξοπλισμένου εξειδικευμένου εργαστηρίου, είπε στην εφημερίδα.

«Αυτό ήταν ένα κρατικό χτύπημα», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ