ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: «Μολυσμένο αντικείμενο» είχε αγγίξει το ζευγάρι που δηλητηριάστηκε με Νόβιτσοκ

Βρετανία: «Μολυσμένο αντικείμενο» είχε αγγίξει το ζευγάρι που δηλητηριάστηκε με Νόβιτσοκ
REUTERS/Henry Nicholls

Η βρετανική αστυνομία εκτιμά ότι το ζευγάρι που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο του Έιμσμπερι εκτέθηκε στο νευροπαραλυτικό παράγοντα Νόβιτσοκ αφού άγγιξαν ένα μολυσμένο αντικείμενο.

"Μετά τις νέες εξετάσεις των δειγμάτων (που ελήφθησαν) από τους ασθενείς, γνωρίζουμε τώρα ότι εκτέθηκαν στον νευροπαραλυτικό παράγοντα αφού άγγιξαν ένα μολυσμένο αντικείμενο", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η αστυνομία.

Οι αστυνομικοί προσπαθούν πλέον να εξακριβώσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται ποια ήταν η πηγή της μόλυνσης.

Οι δύο Βρετανοί βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι το ζευγάρι στοχοποιήθηκαν εσκεμμένα, μετά την επίθεση τον Μάρτιο σε βάρος του πρώην Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σάλσμπερι.

Νωρίτερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό να βλέπει κανείς δύο Βρετανούς πολίτες να δηλητηριάζονται από τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ.

«Προφανώς είναι πραγματικά ανησυχητικό να βλέπουμε δύο ακόμα ανθρώπους να εκτίθενται στο Νόβιτσοκ στο Ηνωμένο Βασίλειο και η αστυνομία, το ξέρω, θα κάνει εξονυχιστική έρευνα», δήλωσε η Μέι σε δημοσιογράφους στη Γερμανία, όπου θα συναντηθεί με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

«Οι σκέψεις μου είναι με τους ανθρώπους του Γούλτσιρ» πρόσθεσε, αναφερόμενη στην περιοχή όπου ζουν τα θύματα και συνέβη το πρόσφατο περιστατικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ