ΚΟΣΜΟΣ

Ζάεφ: Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου η κύρωση της συμφωνίας

Ζάεφ: Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου η κύρωση της συμφωνίας
MOTIONTEAM/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησής του για την κύρωση της συμφωνίας για το ονοματολογικό αλλά και τα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα αποκάλυψε ο Ζόραν Ζάεφ, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στην ΕΡΤ.

«Περιμένουμε στις 12 Ιουλίου μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ να ξεκινήσουμε τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση, όλοι μαζί. Πιθανότατα θα γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου. Θέλουμε να έχουμε τρεις μήνες μετά το επιτυχές δημοψήφισμα, χρόνος που μας επαρκεί για να κάνουμε τις συνταγματικές αλλαγές, με τις οποίες ολοκληρώνουμε την πλήρη αλλαγή στη χρήση του ονόματος, με βάση τις φάσεις που προβλέπονται από τη συμφωνία» είπε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου, στις 30 Σεπτεμβρίου ή στις 7 Οκτωβρίου.

Ερωτηθείς πότε θα κυρωθεί η συμφωνία στη Βουλή, ο κ. Ζάεφ απάντησε: «Ο στόχος που έχουμε θέσει είναι η 15η Ιανουαρίου. Αν γίνει νωρίτερα ακόμη καλύτερα. Μάλιστα, θέλουμε να το τελειώσουμε πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, γι’ αυτόν το λόγο αφήνουμε τρεις μήνες σύμφωνα με το Σύνταγμά μας και τη νομοθεσία. Χρειάζονται περίπου 100 μέρες. Γι’ αυτό λέμε για τις 15 Ιανουαρίου. Με το επιτυχές δημοψήφισμα είμαι πεπεισμένος ότι όλοι στο Κοινοβούλιο θα ακούσουν αυτό που ο λαός θα πει στο δημοψήφισμα και ανάλογα θα ψηφίσουν».

Εξέφρασε δε, την πεποίθηση ότι εάν το δημοψήφισμα είναι επιτυχές τότε όλοι θα στηρίξουν τη συμφωνία -ακόμη και ο πρόεδρος της χώρας Γκιόρκι Ιβάνοφ.

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό για όλους στο Κοινοβούλιο και για όλους τους θεσμούς του κράτους. Για εμάς, επιτυχές δημοψήφισμα σημαίνει 50% συν ένας συμμετοχή και το αποτέλεσμα να είναι δεσμευτικό για όλους. Όλοι συμφωνούμε μ’ αυτό. Είμαστε δημοκρατική χώρα, ο λαός μας εκλέγει και πρέπει να τον υπηρετούμε. Είμαι πεπεισμένος ότι ο λαός θα είναι υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα, επειδή το ερώτημα πιθανότατα θα είναι αν είστε υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα» εξήγησε ο κ. Ζάεφ.

Ερωτηθείς τι τον κάνει να πιστεύει ότι θα κερδίσει το δημοψήφισμα και θα καταφέρει να περάσει την αναθεώρηση του Συντάγματος παρά τις έντονες αντιδράσεις, ο κ. Ζάεφ είπε πως απόδειξη ότι η συμφωνία είναι δίκαιη είναι «το γεγονός ότι η αντιπολίτευση και στις δύο χώρες έχουν επικριτική θέση» ως προς αυτήν.

«Αυτό σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές έκαναν εξίσου υποχωρήσεις και εξίσου αποκόμισαν οφέλη. Αλλά στο τέλος και οι δύο χώρες είναι αυτές που κερδίζουν. Οι δύο λαοί κερδίζουν και για μένα είναι πολύ σημαντικό ότι η δημόσια συζήτηση στο εσωτερικό της χώρας μου εξελίσσεται έτσι, που η αντιπολίτευση είναι από τη μία πλευρά υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και από την άλλη είναι κατά της συμφωνίας, μ’ έναν τρόπο που δεν στέκει» τόνισε ο κ. Ζάεφ, και συμπλήρωσε: «Το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα αναγκάσει όλους εμάς τους πολιτικούς να ακούσουμε τους πολίτες, δηλαδή και την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση και τον Πρόεδρο Ιβάνοφ, επειδή όλοι εμείς υπηρετούμε τους πολίτες. Το δημοψήφισμα θα είναι επιτυχές και μ’ αυτόν τον τρόπο θα ακολουθήσουν και οι συνταγματικές αλλαγές και η υπογραφή εκ μέρους του Προέδρου της χώρας, ώστε να αναμένουμε να κυρώσει τη συμφωνία και η Ελληνική Βουλή».

«Το erga omnes ραγίζει την καρδιά»


Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι για εκείνον η πιο δύσκολη στιγμή των διαπραγματεύσεων ήταν όταν έπρεπε να αποδεχτεί το ότι το όνομα θα πρέπει να είναι για όλες τις χρήσεις και στο εσωτερικό με συνταγματικές αλλαγές.

«Η απάντηση από την ελληνική πλευρά από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ήταν ότι αν δεν κλείσει μ’ αυτόν τον τρόπο ολοκληρωτικά το θέμα, στο μέλλον θα προκύψουν και νέα προβλήματα. Και αυτό είναι γεγονός. Όσο αυτό και να ήταν δύσκολο, αυτό ήταν το σημείο καμπής. Πρέπει να ξέρουν ο κ. Καμμένος και ο κ. Μητσοτάκης ότι αποκτήσαμε όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, ότι αυτό θα γίνει με συνταγματικές τροποποιήσεις και ότι ταυτόχρονα δεν θίγει την ιδιαιτερότητα του βόρειου τμήματος της Ελλάδας» είπε σχετικά ο κ. Ζάεφ.

«Επειδή το πιο επώδυνο θέμα στη συμφωνία είναι η εσωτερική χρήση του ονόματος και η ανάγκη να αλλάξει στο Σύνταγμα είναι επώδυνο ζήτημα. Ραγίζει την καρδιά. Τη δική μου και του λαού μου. Αλλά δίνει μεγάλη προοπτική για τους πολίτες μας. Δημιουργούμε έναν καινούργιο φίλο, τον νότιο γείτονά μας με τον οποίο πρέπει να αναπτύξουμε τεράστια φιλία. Ανοίγει προοπτική για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ» ανέφερε ο ίδιος.

Όπως ισχυρίστηκε, το άρθρο 7 «διαχωρίζει με σαφήνεια το ελληνικό κομμάτι της Μακεδονίας από το δικό μας και από αυτή την άποψη εκφράζουμε απόλυτο σεβασμό προς την ελληνική κληρονομιά προς εκείνους που νιώθουν Έλληνες Μακεδόνες».

«Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα μ’ αυτό. Εμείς αυτό το σεβόμαστε και θέλουμε σ’ αυτή τη βάση να οικοδομήσουμε τη φιλία μας. Με τον αμοιβαίο διαχωρισμό αυτών των ζητημάτων ταυτότητας, διότι η ταυτότητα είναι αίσθημα, δεν μπορεί να ορισθεί με συμφωνίες. Δεχόμενοι την χρήση “erga omnes”, πιστεύω ότι και τα ζητήματα ταυτότητας που συζητιούνται προστατεύονται στην ελληνική πλευρά. Θέλω να απευθυνθώ σ’ αυτούς και να τους καλέσω να δουν αυτό το ζήτημα μ’ αυτόν τον τρόπο. Οι βλέψεις προς την Ελλάδα είναι μόνο τουριστικές, φιλικές» τόνισε ο κ. Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ είπε, επίσης, πως ο λαός του αποδέχεται την «ελληνιστική μακεδονική ταυτότητα και δεν έχει τίποτα κατά αυτής».

«Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι θα καταλάβουν πως η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα φέρει μόνο θετικά αποτελέσματα»

«Εμείς έχουμε άλλα θέματα ταυτότητας, δεν είμαστε κομμάτι της ελληνιστικής Ιστορίας της Μακεδονίας. Εμείς διαφέρουμε στο πλαίσιο αυτών των συνόρων, με τη δική μας ιδιαιτερότητα, με τον πολιτισμό μας, με την Ιστορία μας, η οποία μπορεί μόνο να είναι συμπληρωματική και δεν αναιρεί κανέναν από τους άλλους πολιτισμούς. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, η αμοιβαία αναγνώριση των ταυτοτήτων λειτουργεί μόνο ως όφελος. Εμείς δείξαμε στον κόσμο ένα πρότυπο για το πώς επιλύονται τα ζητήματα ταυτότητας. Η Ελλάδα πρέπει να είναι περήφανη. Και εγώ είμαι περήφανος, όταν έχω μια τέτοια συμφωνία. Είναι μια συμφωνία φιλίας» είπε ο κ. Ζάεφ, και συνέχισε: «Είμαι πεπεισμένος πως όλοι οι ηγέτες στην Ελλάδα, όχι μόνο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πρέπει να βλέπουν τη θετική πλευρά. Το ποτήρι το βλέπουμε μισοάδειο ή μισογεμάτο. Ας δούμε ότι είναι μισογεμάτο, για να μπορούμε να δώσουμε στους πολίτες μας κάποιο νερό, οι οποίοι μέχρι τώρα μ’ αυτό το πρόβλημα αντιμετώπιζαν εμπόδια στη συνεργασία τους. Υπό αυτές τις συνθήκες, ακόμη και με ανεπίλυτο το ζήτημα αυτό, είχαμε πάνω από 1.200.000 επισκέψεις στην Ελλάδα, ενώ είμαστε 1.600.000 πολίτες στη χώρα. Η φιλία υπάρχει μεταξύ των λαών μας. Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι θα καταλάβουν πολύ σύντομα ότι η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα φέρει μόνο θετικά αποτελέσματα για τις δύο χώρες και τους δύο λαούς».

Η κύρωση της συμφωνίας από πλευράς της πΓΔΜ και της Ελλάδας σημαίνει, όπως εξήγησε ο κ. Ζάεφ, ότι τίθεται αυτόματα σε ισχύ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ