ΚΟΣΜΟΣ

«Λευκός καπνός» στη Γερμανία: Τι συμφώνησαν οι κυβερνητικοί εταίροι για την πολιτική ασύλου

«Λευκός καπνός» στη Γερμανία: Τι συμφώνησαν οι κυβερνητικοί εταίροι για την πολιτική ασύλου
REUTERS/Hannibal Hanschke

Σε συμφωνία κατέληξαν οι κυβερνητικοί εταίροι (Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές, Σοσιαλδημοκράτες) στη Γερμανία, οι οποίοι συνεδρίαζαν απόψε προκειμένου να αποφασίσουν για την πολιτική που θα εφαρμοστεί στα θέματα ασύλου. Σύμφωνα με αυτή, δεν θα υπάρχουν καθόλου διαμετακομιστικά κέντρα.

Οι κυβερνητικοί εταίροι έπειτα από εβδομάδες έντασης με φόντο το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα -ένα θέμα που προκάλεσε τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό- κατέληξαν σε συμβιβαστική συμφωνία για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στη Γερμανία, καθώς και στην εισαγωγή αυστηρότερων πολιτικών ασύλου.

Η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Αντρέα Νάλες δήλωσε ότι τα μέρη συμφώνησαν σε μια «δέσμη μέτρων για την αναδιοργάνωση της πολιτικής ασύλου» και ότι ήταν μια «καλή λύση».

Η Νάλες είπε επίσης ότι δεν θα υπάρξει μονομερής δράση όσον αφορά τη μετανάστευση, αλλά ότι θα υπάρξουν ταχύτερες διαδικασίες για το χειρισμό των αιτήσεων ασύλου σύμφωνα με τους κανόνες του Δουβλίνου.

Οι εταίροι συμφώνησαν να καταργήσουν τα λεγόμενα διαμετακομιστικά κέντρα για την επεξεργασία των αιτημάτων των αιτούντων άσυλο, αλλά πλέον η διαδικασία αυτή θα γίνεται στα αστυνομικά τμήματα, δήλωσε ο Χόρστ Ζέεχοφερ σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, αν οι μετανάστες δεν μπορούν να μεταφερθούν σε «διαμετακομιστικά κέντρα» στο αεροδρόμιο του Μονάχου, η ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας θα εξετάζει εντός 48 ωρών εάν οι μετανάστες έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου σε άλλη χώρα. Σε περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο, τότε θα επαναπροωθούνται στην εν λόγω χώρα -εφόσον έχει προηγουμένως συναφθεί σχετική συμφωνία με το Βερολίνο.

«Αυτό το σημείο θεωρείται ίσως το δυσκολότερο της απόφασης της κυβέρνησης» είπε ο κ. Ζεεχόφερ, και συνέχισε: «Επίκεινται δύσκολες διαπραγματεύσεις με χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα».

Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, ο Ζεεχόφερ εμφανίστηκε ικανοποιημένος με τη συμφωνία. «Βλέπετε έναν πολύ χαρούμενο υπουργό Εσωτερικών», ανέφερε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση.

Όπως έγινε γνωστό, μέσα στη χρονιά, η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να συζητήσουν νέο μεταναστευτικό νόμο -κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των Σοσιαλδημοκρατών. Μάλιστα, φαίνεται ότι το μοντέλο που προκρίνεται είναι αυτό του Καναδά.

Νωρίτερα ο Ζέεχοφερ είχε συνάντηση με τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, με τον οποίο εξέφρασαν από κοινού την επιθυμία να κλείσουν την νότια διαδρομή, προκειμένου να περιοριστούν οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στη Βόρεια Ευρώπη από τη Μεσόγειο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ