ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκίνησε ο εμπορικός «πόλεμος» ΗΠΑ – Κίνας: Εκατέρωθεν δασμοί και κλίμα πόλωσης

Ξεκίνησε ο εμπορικός «πόλεμος» ΗΠΑ – Κίνας: Εκατέρωθεν δασμοί και κλίμα πόλωσης
EPA/ROMAN PILIPEY/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε νέα υψηλά επίπεδα φτάνει η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, μετά την εφαρμογή – από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών – πρόσθετων δασμών ύψους 25% σε κινεζικά προϊόντα. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου τόνισε, χαρακτηριστικά, πως η Ουάσινγκτον έχει πυροδοτήσει τον μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο στην οικονομική ιστορία.

Αυτοί οι δασμοί, που είναι αξίας 34 δισεκ. δολαρίων, παραβιάζουν τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και αποτελούν μια τυπική πρακτική εκφοβισμού στο εμπόριο, θέτοντας υπό σοβαρή απειλή την ασφάλεια της παγκόσμιας βιομηχανίας και των αλυσίδων αξίας, πρόσθεσε ο ίδιος.

Επιπλέον, η κίνηση αυτή θα πλήξει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και θα προκαλέσει αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά, ενώ θα καταφέρει πλήγμα σε πολλές πολυεθνικές εταιρίες, σε επιχειρήσεις και απλούς καταναλωτές, εξήγησε ο εκπρόσωπος.

Αντί να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αμερικανικών εταιριών και πολιτών, η κίνηση θα αποδειχθεί αντιπαραγωγική και επιβλαβής, υπογράμμισε ο ίδιος.

Στην «αντεπίθεση» το Πεκίνο

Η κινεζική πλευρά, είχε δεσμευθεί να μην ρίξει την πρώτη «βολή», όμως, ήταν αναγκασμένη να απαντήσει την απόφαση των ΗΠΑ και το έκανε. Λίγες ώρες μετά την εφαρμογή του αμερικανικού μέτρου το Πεκίνο έθεσε σε ισχύ δασμούς στις εισαγωγές.

«Μετά την επιβολή από τις ΗΠΑ των δασμών εισαγωγής σε βάρος της Κίνας, τα κινεζικά μέτρα τέθηκαν άμεσα σε ισχύ», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Λου Κανγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος δεν έδωσε λεπτομέρειες για τη φύση ή το ύψος των αντίμετρων, αλλά το Πεκίνο έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα επιβάλει δασμούς σε αμερικανικές εισαγωγές αξίας 34 δισεκ. δολαρίων.

Ακόμη, η Κίνα αναμένεται να αναφέρει τα σχετικά περιστατικά έγκαιρα στον ΠΟΕ και θα συνταχθεί με άλλες χώρες προκειμένου να αμυνθούν του ελεύθερου εμπορίου και των πολυμερών μηχανισμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ