ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Τσίπρας και Κοτζιάς ήθελαν να μας δώσουν τους «8»

Τσαβούσογλου: Τσίπρας και Κοτζιάς ήθελαν να μας δώσουν τους «8»
REUTERS/Jason Lee

Την έντονη δυσαρέσκεια του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκάλεσε η απόφαση των ελληνικών Αρχών να λάβει άσυλο και τρίτος από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ανατολή, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρει πως τόσο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Έλληνας ομόλογός του, Νίκος Κοτζιάς, ήθελαν οι «8» να εκδοθούν στην Τουρκία, όμως, πιέστηκαν από την Ευρώπη να πράξουν το αντίθετο.

Συγκεκριμένα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε, όπως μεταφέρει η τουρκική ιστοσελίδα Turkiye: «Και ο Τσίπρας και ο Κοτζιάς ήθελαν να μας τούς δώσουν», συμπληρώνοντας πως η απόφαση που πάρθηκε είναι αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής πίεσης που δέχεται η Ελλάδα επί του θέματος.

«Δώστε μας πίσω τους 8 για να έχουν δίκαιη δίκη οι 2»: Η απάντηση της Άγκυρας στο Ευρωκοινοβούλιο

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τσαβούσογλου υποστηρίζει πως η Ελλάδα έχει δεχθεί έντονες πιέσεις από την Ευρώπη για την παραμονή των «8» στα εδάφη της.

«Εμείς ζητήσαμε να μας τους δώσουν αμέσως, μπορούσαν να τους δώσουν. Στην πραγματικότητα εγώ πιστεύω στην ειλικρίνεια του Τσίπρα σε αυτό το θέμα. Αλλά έπειτα κάποιοι παρενέβησαν και, όπως βλέπουμε, τίποτα δεν μένει κρυφό. Από τη δυτική Ευρώπη ειδικά ασκήθηκαν πιέσεις εναντίον της ελληνικής δικαιοσύνης για να μην τους δώσουν», είχε πει συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο TRT Haber.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ