ΚΟΣΜΟΣ

Βορειοκορεάτης αξιωματούχος: Ανησυχητικά τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων με τον Πομπέο

Βορειοκορεάτης αξιωματούχος: Ανησυχητικά τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων με τον Πομπέο
Andrew Harnik/Pool via REUTERS

«Εξαιρετικά ανησυχητικά» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων κατά τις διήμερες επαφές στην Πιονγκγιάνγκ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος νωρίτερα έκανε λόγο για πρόοδο σχεδόν σε όλα τα βασικά ζητήματα.

Όπως μετάδωσε το βορειοκορετατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ο αξιωματούχος κατηγόρησε την αμερικανική αντιπροσωπεία ότι επιμένει σε μονομερή, πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

«Περιμέναμε ότι η αμερικανική πλευρά θα έρθει με μια εποικοδομητική ιδέα, πιστεύοντας ότι θα πάρουμε κάτι σε αντάλλαγμα», ανέφερε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε:

«Αλλά έπειτα από τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου, η εμπιστοσύνη μεταξύ της χώρας μας και των Ηνωμένων Πολιτειών περνάει σε μια επικίνδυνη φάση, κατά την οποία η αποφασιστικότητά μας για αποπυρηνικοποίηση, η οποία είναι σταθερή, μπορεί να αλλάξει».

Ο «γρηγορότερος τρόπος» για την επίτευξη μιας κορεατικής χερσονήσου χωρίς πυρηνικά θα ήταν μέσω μιας σταδιακής προσέγγισης, με την οποία και οι δύο πλευρές θα έκαναν βήματα ταυτόχρονα, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών επιχείρησε να δώσει εικόνα καλού κλίματος έπειτα από τις διμερείς διαβουλεύσεις.

Σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε μεγάλη πρόοδος» ενώ σε άλλες «υπάρχει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει», είπε ο κ. Πομπέο, σημειώνοντας πως τα υπό διαπραγμάτευση θέματα είναι «σύνθετα» και απαιτείται περισσότερη δουλειά.

Οι διαβουλεύσεις έγιναν υπό τη σκιά εκτιμήσεων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών πως ο Βορράς έχει συνεχίσει ή επιταχύνει τις εργασίες σε ορισμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις μετά την σύνοδο κορυφής Κιμ - Τραμπ στις 12 Ιουνίου, στην Σιγκαπούρη, με τον κ. Πομπέο ωστόσο να εμφανίζεται καθησυχαστικός για τις προθέσεις της Πιονγκγιάνγκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ