ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊλάνδη: Παγκόσμια αγωνία εν αναμονή της δεύτερης φάσης διάσωσης

Ταϊλάνδη: Παγκόσμια αγωνία εν αναμονή της δεύτερης φάσης διάσωσης
REUTERS/Tyrone Siu

Την ανακούφιση διαδέχεται ξανά η αγωνία καθώς η αντίστροφη μέτρηση για την δεύτερη φάση της επιχείρησης διάσωσης που θα λυτρώσει τους εναπομείναντες οκτώ μαθητές και τον προπονητή τους από το μαρτύριο δύο εβδομάδων, έχει ήδη αρχίσει.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών της Ταϊλάνδης, Anupong Paojinda γνωστοποίησε πως και η επόμενη επιχείρηση διάσωσης θα πραγματοποιηθεί από τους ίδιους δύτες που συμμετείχαν στην πρώτη, καθώς γνωρίζουν τη μορφολογία του σπηλαίου και τις συνθήκες που επικρατούν.

Ο Anupong Paojinda είπε ακόμη πως, το πρωί της Δευτέρας, υπήρξαν συναντήσεις των τοπικών αξιωματούχων και ειδικών για τον τρόπο διεξαγωγής της δεύτερης φάσης διάσωσης. Όπως τόνισε, οι δύτες χρειάζεται να τοποθετήσουν περισσότερες φιάλες οξυγόνου στην υποβρύχια διαδρομή, διαδικασία που απαιτεί χρόνο.

Ο υπουργός Εσωτερικών επιβεβαίωσε πως οι πρώτοι τέσσερις διασωθέντες μαθητές είναι καλά στην υγεία τους και υποβάλλονται σε ενδελεχείς ιατρικούς ελέγχους.

Παρότι δεν έχει γίνει γνωστό αν η επόμενη φάση διάσωσης θα είναι και η τελευταία, σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας, Τζούλι Μπίσοπ, οι εναπομείναντες εννέα στο σπήλαιο θα απομακρυνθούν σε ομάδες των τεσσάρων, που σημαίνει πως θα υπάρξουν τουλάχιστον άλλες δύο επιχειρήσεις. Σημειωτέον πως η Αυστραλία έχει στείλει 19μελή ομάδα στήριξης στην κολοσσιαία επιχείρηση διάσωσης.

Εν τω μεταξύ, οι πληροφορίες που διακινήθηκαν νωρίτερα για το ότι ένας από τους τέσσερις διασωθέντες είναι ο 25χρονος προπονητής των μικρών ποδοσφαιριστών, Ekapol Chanthawong, δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Αγώνας δρόμου για τα σωστικά συνεργεία: Νέα πρόκληση οι έντονες βροχοπτώσεις

Οι πληροφορίες ήθελαν τον προπονητή να βγαίνει από τους πρώτους λόγω αδυναμίας, αφού ήταν εκείνος που έδωσε ό,τι διέθετε από φαγητό στους μαθητές, ενόσω περίμεναν τους διασώστες να τους εντοπίσουν.

Η επιχείρηση αναμενόταν να ξεκινήσει από τις 7 έως τις 5 το απόγευμα, τοπική ώρα. Σύμφωνα με το CNN, ίσως η ισχυρή βροχόπτωση της Κυριακής περιπλέξει την κατάσταση. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις ή ανακοινώσεις περί ματαίωσης της προγραμματισμένης δεύτερης επιχείρησης.

Παγκόσμια ανακούφιση


Χθες, η είδηση της επιτυχούς διάσωσης των πρώτων τεσσάρων παιδιών, προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση.

Το κάθε παιδί συνοδευόταν από δύο δύτες, με τον ένα να προηγείται, κρατώντας τη φιάλη οξυγόνου και τον δεύτερο να ακολουθεί το παιδί, καθένα από τα οποία φορούσε μάσκα που κάλυπτε όλο το πρόσωπο.

diagramma

Πηγή: Twitter

Ήταν τέτοια η φόρτιση ώστε στο τέλος της δύσκολης διαδρομής των 3,2 μέτρων και καθώς έβγαιναν από το σπήλαιο, οι δύτες – σύμφωνα με τον απεσταλμένο του Guardian – αγκάλιασαν τα παιδιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ