ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊλάνδη: Ποιοι είναι οι δύο Βρετανοί που πρώτοι εντόπισαν τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους

Ταϊλάνδη: Ποιοι είναι οι δύο Βρετανοί που πρώτοι εντόπισαν τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους
Getty Images

Μετά από ένα δεκαήμερο άκαρπων ερευνών και με τις ελπίδες για εντοπισμό των αγνοούμενων όλο και πιο αχνές, ο φακός των δύο Βρετανών διασωστών φώτισε τα κουρασμένα πρόσωπα των δώδεκα αγοριών και του προπονητή τους, προκαλώντας παγκόσμια ανακούφιση.

Τα πρώτα λόγια που αντήχησαν στη σπηλιά ήταν βρετανικά κι όχι ταϊλανδικάQ Οι δύο ήρωες από τη Βρετανία, Τζον Βολάντεν (John Volanthen) και Ρίτσαρντ Στάντον (Rick Stanton), που πρώτοι εντόπισαν την ομάδα μέσα στη σπηλιά Ταμ Λουάνγκ δεν είναι επαγγελματίες δύτες ούτε ανήκουν σε κάποια επίλεκτη ομάδα του βρετανικού ναυτικού. Είναι δύο εθελοντές με υψηλή κατάρτιση στην σπηλαιοκατάδυση που προσφέρθηκαν να δώσουν τα φώτα τους στην υψηλού ρίσκου επιχείρηση διάσωσης.

Τεχνικός υπολογιστών με πάθος στη σπηλαιοκατάδυση

Ο 47χρονος Βολάντεν είναι σύμβουλος πληροφορικής στο Μπρίστολ και θεωρείται ένας από τους πλέον ειδικούς στις διασώσεις σε σπήλαια. Ξεκίνησε τις καταδύσεις ως παιδί στον προσκοπισμό ενώ είναι και υπερμαραθωνοδρόμος.

Ταϊλάνδη: Αίσιο τέλος στην πρώτη πράξη του δράματος – Προσεχώς η δεύτερη φάση της διάσωσης

Σε μία συνέντευξή του στους Sunday Times, το 2013, είχε πει πως το σπήλαιο απαιτεί καθαρό μυαλό, ψυχραιμία και πως «ο πανικός και η αδρεναλίνη ίσως είναι χρήσιμα σε άλλες καταστάσεις αλλά σίγουρα όχι στη σπηλαιοκατάδυση».

Ο ίδιος είχε καταγράψει παγκόσμιο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη κατάδυση το 2011, μαζί με τον Ρικ Στάντον.

GettyImages 985970804

To 2010, πιστεύεται πως η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε προσωπικά τους Στάντον και Βολάντεν– που εδώ φαίνεται να βγάζει τη στολή κατάδυσης, εξερχόμενος από τη σπηλιά Ναμ Λουάνγκ – για τη διάσωση του Γάλλου σπηλαιοδύτη, Eric Establie που είχε παγιδευτεί μετά από χιονοστιβάδα στο φαράγγι Αρντές, κοντά στη Μασσαλία - Πηγή: Linh Pham/Getty Images

Ο πρώην πυροσβέστης από το Κάβεντρι

Ο 56χρονος Στάντον είναι πρώην πυροσβέστης από το Κάβεντρι και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους στη διάσωση σε σπηλιά, παγκοσμίως. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε συμμετάσχει στην επιχείρηση διάσωσης των Βρετανών που είχαν παγιδευτεί σε σπηλιά στο Μεξικό, το 2004.

Με πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στην σπηλαιοκατάδυση, πρώην συνάδελφός του στο πυροσβεστικό σώμα δήλωσε πως δεν τον εξέπληξε η επιλογή του στην ομάδα διάσωσης καθώς «δεν υπάρχει κάποιος καλύτερος για να τους βοηθήσει. Βρίσκονται στα καλύτερα χέρια».

GettyImages 985970036

«Οι σπηλαιοδύτες αποφεύγουμε το φως της δημοσιότητας. Προσωπικά με ενδιαφέρει η σπηλιά, πώς ξεκινά και πώς τελειώνει. Νομίζω πως μόνο αυτό μου δίνει κίνητρο», είχε εξομολογηθεί σε παλιότερη συνέντευξή του ο Στάντον - Πηγή: Linh Pham/Getty Images

Το Divernet, ένα εξειδικευμένο έντυπο για δύτες, περιγράφει τον Στάντον ως «αναμφισβήτητο πρωταγωνιστή της βρετανικής σπηλαιοκατάδυσης». Σε συνέντευξή του στο ίδιο περιοδικό το 2007, ο πρώην πυροσβέστης είχε εξομολογηθεί πως έμαθε κατάδυση σε σχολή στο πανεπιστήμιο, ωστόσο, στη σπηλαιοκατάδυση είναι αυτοδίδακτος. «Το μεγαλύτερο μέρος του ωκεανού είναι ανεξερεύνητο, ωστόσο έχει χαρτογραφηθεί. Ξέρεις το βάθος και την αίσθηση της κατάδυσης εκεί. Όμως, στη σπηλιά δεν ξέρεις πού να πας. Μπορεί να επιλέξεις ένα δρόμο και να βρεις τον καλύτερο θάλαμο στον κόσμο. Όμως, δεν υπάρχει τεχνολογία που να στο επιβεβαιώνει – απλώς πρέπει να είσαι εκεί και να δοκιμάζεις».

Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος σε τοπική εφημερίδα το 2012, το μεγαλύτερό του κατόρθωμα είναι πως βοήθησε στη διάσωση των έξι Βρετανών στρατιωτών που είχαν παγιδευτεί σε σπηλιά του Μεξικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ