ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ορκίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Τουρκία: Ορκίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Ορκίστηκε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επανεξελέγη στις 24 Ιουνίου. Με τη σημερινή τελετή, τίθεται σε ισχύ και το νέο συνταγματικό σύστημα που δίνει στον Τούρκο πρόεδρο ενισχυμένες εξουσίες.

Αφού επανεξελέγη με άνεση την 24η Ιουνίου, εξασφαλίζοντας το 52,6% των ψήφων, ο Ερντογάν, ηλικίας 64 ετών, ορκίστηκε ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης, όπου δεσμεύτηκε μεταξύ άλλων να προασπιστεί τις αρχές της κοσμικής Τουρκίας που ίδρυσε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και να εκπληρώσει τα καθηκοντά του με τρόπο "αμερόληπτο".

Kατά την άφιξή του στο τουρκικό κοινοβούλιο, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο συνόδευε η σύζυγός του Εμινέ, υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα οι βουλευτές της συμμαχίας του όπου επικρατεί το κόμμα του, το AKP.

«Ως πρόεδρος της χώρας, ορκίζομαι στην τιμή και την ακεραιότητά μου, ενώπιον του μεγάλου τουρκικού έθνους και της ιστορίας, να εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να προστατεύσω και να εξυμνήσω τη δόξα και την τιμή της Δημοκρατίας της Τουρκίας και να εκπληρώσω τα καθήκοντα που αναλαμβάνω με αμεροληψία» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση στην Άγκυρα, η οποία μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.

Περισσότεροι από 3.000 καλεσμένοι, ανάμεσά τους 22 αρχηγοί κρατών, αντιπρόεδροι, πολιτικοί, γραφειοκράτες και υπουργοί από διάφορες χώρες παραβρέθηκαν, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

Μετά την ορκωμοσία, ο Ερντογάν επισκέφτηκε το Ανίτκαμπιρ, το μαυσωλείο του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ.

Ακολούθησε η τελετή στο προεδρικό μέγαρο παρουσία ξένων επισήμων που σηματοδοτεί επίσημα τη μετάβαση στο νέο προεδρικό σύστημα, σύμφωνα με τη συνταγματική αναθεώρηση που εγκρίθηκε με δημοψήφισμα τον Απρίλιο του 2017. Στο νέο αυτό πλαίσιο, καταργείται η θέση του πρωθυπουργού και όλη η εκτελεστική εξουσία επιστρέφει στον πρόεδρο. Συνεπώς, ο Ερντογάν θα διορίζει τους υπουργούς του και θα ορίζει έναν ή περισσότερους αντιπροέδρους.

Οι επίσημοι που είχαν επιβεβαιώσει ότι θα παραστούν στην τελετή στο προεδρικό μέγαρο είναι οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, των Σκοπίων, του Μόλδοβα, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Σερβίας, του Κοσόβου, του Πακιστάν, του Κιργιστάν, του Σουδάν, της Γουινέας, της Ζάμπιας, της Γουινέας-Μπισάου, της Ισημερινής Γουινέας, της Σομαλίας, της Μαυριτανίας, της Γκαμπόν, του Τσαντ, του Τζιμπουτί, της Βενεζουέλας, όπως επίσης ο Εμίρης του Κατάρ και ο τουρκοκύπριος ηγέτης.

Συνολικά 28 ξένοι επίσημοι -ανάμεσά τους πρωθυπουργοί, αντιπρόεδροι, πρόεδροι κοινοβουλίων και υπουργοί- βρίσκονταν στο προεδρικό μέγαρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ