ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊλάνδη σπήλαιο: Ξεκίνησε η επιχείρηση για τη διάσωση των 5 τελευταίων

Ταϊλάνδη σπήλαιο: Ξεκίνησε η επιχείρηση για τη διάσωση των 5 τελευταίων
MANDATORY CREDIT. Twitter @elonmusk/via REUTERS

Ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης η τρίτη φάση της επιχείρησης διάσωσης για τον απεγκλωβισμό των τελευταίων 5 ατόμων που παραμένουν για 17η μέρα μέσα στο πλημμυρισμένο σπήλαιο στη βόρεια Ταϊλάνδη. Οκτώ από τα 12 παιδιά που παγιδεύτηκαν στον λαβύρινθο πλημμυρισμένων σπηλαίων απεγκλωβίστηκαν στις δύο προηγούμενες φάσεις της επιχείρησης, που ξεκίνησε την Κυριακή. 

Ο Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν διευκρίνισε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι η νέα φάση της επιχείρησης, που η αποστολή ελπίζει πως θα είναι και η τελευταία, άρχισε περί τις 10:08 τοπική ώρα (στις 06:08 ώρα Ελλάδας).

«Και οι πέντε θα βγουν ταυτόχρονα σήμερα», πρόσθεσε, εν μέσω επευφημιών και κραυγών χαράς από τους δημοσιογράφους και μέλη της αποστολής διάσωσης.

Συνολικά 19 μέλη της αποστολής διάσωσης, στην οποία συμμετέχουν μέλη των Ειδικών Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης αλλά και ξένοι ειδικοί, έχουν μπει στον δαίδαλο των πλημμυρισμένων σπηλαίων.

Η επιχείρηση είχε πλέον ακόμα πιο επείγουσα φύση, καθώς μετεωρολόγοι προέβλεπαν βροχοπτώσεις στην περιοχή όπου βρίσκονται παγιδευμένα τα εναπομείναντα παιδιά, ανάμεσα στα οποία και ο μικρότερος της παρέας, κι ο προπονητής της ομάδας τους.

«Ελπίζουμε ότι σήμερα θα τελειώσουμε γρηγορότερα από ό,τι τις προηγούμενες φορές ή ότι θα τα καταφέρουμε στον ίδιο χρόνο», ανέφερε ο επικεφαλής της αποστολής.

Στο μεταξύ, τα οκτώ παιδιά που βγήκαν πρώτα από τη σπηλιά είναι καλά στην υγεία τους, τόσο από σωματική όσο και από ψυχολογική άποψη, δήλωσε ο Τζεσάντα Τσοκενταμρονγκσούκ, στέλεχος του υπουργείου Υγείας.

Ένα δεύτερο στέλεχος του υπουργείου, ωστόσο, τόνισε πως οι εξετάσεις αίματος στις οποίες υποβλήθηκαν έδειξαν πως όλα έχουν συμπτώματα μόλυνσης, υποβάλλονται σε εξετάσεις και επετράπη μεν στους γονείς τους να τα επισκεφθούν, αλλά όχι να έλθουν σε άμεση επαφή μαζί τους.

Σύμφωνα με το δεύτερο στέλεχος του υπουργείου Υγείας, «όλα τα παιδιά» θα μείνουν στο νοσοκομείο για παρακολούθηση προληπτικά, μία εβδομάδα.

Η επιχείρηση της Δευτέρας διεξήχθη ομαλότερα σε σύγκριση με την Κυριακή και διήρκησε δύο ώρες λιγότερο καθώς οι διασώστες είχαν εξασκηθεί στις απαιτούμενες ενέργειες, όπως εξήγησε ο αξιωματούχος.

Ακόμη ένα βίντεο δείχνει τη δύσκολη δουλειά των διασωστών

Ωστόσο, ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι ομάδες διάσωσης ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερες από 20 ώρες, για να σχεδιάσουν εκ νέου την επιχείρηση και να ανεφοδιάσουν τις μπουκάλες με το οξυγόνο.



Κατόπιν, όλα εξαρτώνται από τον καιρό και το ενδεχόμενο νέων ισχυρών βροχοπτώσεων.

«Όπως όλοι μας αναφέραμε, το βασικό είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερες από 20 ώρες για να προετοιμαστούμε» είπε ο Νάρονγκσακ.

«Και εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Εάν ο θεός της βροχής μας βοηθήσει, τότε πιθανόν θα μπορούμε να εργαστούμε ταχέως. Όμως, εάν ο θεός της βροχής δεν βοηθήσει, τότε θα είναι δύσκολο».

Ο πρωθυπουργός Πραγιούτ Τσαν-ότσα επισκέφθηκε το σπήλαιο για να επιθεωρήσει τις επιχειρήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ