ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα

Επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα
REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε το βράδυ της Τρίτης στην κατεχόμενη Κύπρο, πραγματοποιώντας την καθιερωμένη επίσκεψη από Τούρκους προέδρους στο ψευδοκράτος μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Πάντως ο Ερντογάν έσπασε την παράδοση 37 ετών σύμφωνα με την οποία ο εκάστοτε πρόεδρος της Τουρκίας, μετά την ορκωμοσία του, πραγματοποιούσε την πρώτη του επίσκεψη στα κατεχόμενα.

Ο Ερντογάν έφτασε στην Κύπρο προερχόμενος από το Αζερμπαϊτζάν, όπου είχε μεταβεί για την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό.

Το γεγονός αυτό σχολιάστηκε και διατυπώθηκαν εικασίες ότι ενδεχομένως ο Ερντογάν να είναι δυσαρεστημένος από εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες για την επίσκεψή του.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, ο Ερντογάν έφτασε με καθυστέρηση με αποτέλεσμα να μετατεθεί χρονικά η επίσημη υποδοχή του κατά 40 λεπτά, όπως και οι συνομιλίες του.

Ύστερα από κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, άρχισαν στις 9.15 μ.μ. διευρυμένες συνομιλίες για το Κυπριακό, παρουσία των ηγετών των τεσσάρων κομμάτων που μετέχουν στη «κυβέρνηση» στα Κατεχόμενα.

Πάντως, ο Ερντογάν δεν εγκαινίασε το τεράστιο τέμενος στη Μια Μηλιά έξω από τη Λευκωσία συνολικού εμβαδού 37.000 τετραγωνικών μέτρων, που μπορεί να δεχθεί 6.000 πιστούς για προσευχή.

Ο λόγος για την ακύρωση των εγκαινίων του τεμένους από τον Ερντογάν δεν έχει γίνει γνωστός.

Στους δρόμους από τους οποίους πέρασε ο Ερντογάν λήφθηκαν δρακόντεια μέτρα ασφάλειας με εκατοντάδες αστυνομικούς και στρατιώτες να φρουρούν κάθε σημείο.

Υποστηρικτές του Τούρκου προέδρου κρατούσαν σημαίες της Τουρκίας, "σημαίες" της λεγόμενης «ΤΔΒΚ», τα εμβλήματα του κόμματος ΑΚΡ και φωτογραφίες του.

Η αναχώρηση του Ερντογάν είναι προγραμματισμένη για τις 11 μ.μ. ή και αργότερα, ανάλογα με τη διάρκεια των συνομιλιών του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ