Πριν καν αρχίσει η σύνοδοςτης Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέβασε τους τόνους με μία εμπρηστική δήλωση για την Γερμανία, της οποίας οι ενεργειακές ανάγκες την καθιστούν «όμηρο της Ρωσίας», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. 

«Η Γερμανία είναι όμηρος της Ρωσίας», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνάντησής του - της πρώτης μετά την άφιξή του στη βελγική πρωτεύουσα - με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας πως «είναι πολύ ανάρμοστο» το γεγονός ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν για την ευρωπαϊκή άμυνα απέναντι στη Ρωσία, την ώρα που η Γερμανία, η πιο πλούσια ευρωπαϊκή χώρα, στηρίζει τις συμφωνίες για τη μεταφορά αερίου από τη Μόσχα.

Ασκήσεις ισορροπίας για τους «29» στη διήμερη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

«Η Γερμανία είναι όμηρος της Ρωσίας διότι παίρνει μεγάλο μέρος της ενέργειάς της από αυτή», τόνισε. «Πληρώνουν δισεκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία και πρέπει να τους υπερασπιζόμαστε απέναντί της (…) Δεν είναι λογικό», πρόσθεσε.

2018 07 11T071655Z 1580537974 RC1B61947A10 RTRMADP 3 NATO SUMMIT

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι προσπάθειες που έχει καταβάλει ώθησαν τις άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, όμως τόνισε ότι ούτε αυτό αρκεί για να περιοριστεί το βάρος που έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ – Πηγή: REUTERS/Kevin Lamarque

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αντιπαρερχόμενος των δηλώσεων, επιχείρησε να κρατήσει τις ισορροπίες, λέγοντας πως ενώ υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων μεταξύ των συμμάχων, «είμαστε όλοι ισχυρότεροι μαζί παρά χώρια».

Το σχόλιό του δεν έμεινε αναπάντητο από τον Τραμπ, ο οποίος απάντησε δια ερωτήσεως «πώς το ΝΑΤΟ μπορεί να είναι ισχυρότερο όταν η Γερμανία κάνει πλουσιότερη τη Ρωσία»; Επανέλαβε δε, πως «η Γερμανία, απ’όσο αντιλαμβάνομαι, είναι όμηρος της Ρωσίας».

Η γερμανική απάντηση

Η Γερμανία δεν είναι όμηρος της ρωσικής πολιτικής, τόνισε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απαντώντας στις κατηγορίες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Αναμφίβολα έχουμε πολλά θέματα με τη Ρωσία», επεσήμανε η φον ντερ Λάιεν σε μια εκδήλωση πριν την επίσημη έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. «Από την άλλη μεριά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα πρέπει να διατηρηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των χωρών ή των συμμαχιών και των αντιπάλων τους», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ πρόκειται να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ αργότερα σήμερα κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης