Την «ακλόνητη δέσμευσή τους» στους συμφωνημένους στόχους των αμυντικών δαπανών διακήρυξαν από τις Βρυξέλλες οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, μετά από τις σχετικές πιέσεις του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Διαβάστε επίσης

Στο ανακοινωθέν της Συνόδου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, οι «29» υπογράμμισαν επίσης την ανησυχία τους για τις απειλές που θέτουν η Ρωσία, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.

«Δεσμευόμαστε στη βελτίωση της ισορροπίας στον καταμερισμό των δαπανών και των ευθυνών ως κράτη μέλη της Συμμαχίας» αναφέρει το ανακοινωθέν.

Την ίδια ώρα, οι Σύμμαχοι εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με τις πρόσφατες ενέργειες της Ρωσίας, λέγοντας ότι περιορίζουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια.

Υπογράμμισαν επίσης ότι «στέκονται αλληλέγγυοι» προς την εκτίμηση της Βρετανίας ότι η Ρωσία ευθύνεται για την επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα στην πόλη Σάλσμπερι.

Ασκήσεις ισορροπίας για τους «29» στη διήμερη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Πρόταση Τραμπ για αμυντικές δαπάνες 4%

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τραμπ πρότεινε στους Συμμάχους να αυξηθούν στο 4% του ΑΕΠ οι αμυντικές δαπάνες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

«Ο πρόεδρος Τραμπ, που μίλησε πρώτος, έθεσε το θέμα όχι μόνο της επίτευξης του 2%, σήμερα, αλλά (έθεσε επίσης) ένα νέο όριο, το 4%» ανάφερε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας.

Ωστόσο, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε παρότι όντως ο κ. Τραμπ προχώρησε σε σχετική δήλωση, δεν επρόκειτο για επίσημη πρόταση. Έγινε, όπως ανέφερε ο εν λόγω αξιωματούχος, ενώ καλούσε τους ηγέτες να αυξήσουν τον αμυντικό προϋπολογισμό τους.

 

 


Διαβάστε επίσης

Ηγέτες σε κρίση: Τα πολιτικά δεινά των ισχυρών του πλανήτη και η εξαίρεση Πούτιν

Πούτιν: Είχα μία καλή συνομιλία με τον Τραμπ στο Παρίσι

Η χειραψία Τραμπ-Πούτιν στην Αψίδα του Θριάμβου

«Υποκρισία»: Γυμνόστηθη ακτιβίστρια έσπασε τον αστυνομικό κλοιό και πλησίασε το αυτοκίνητο του Τραμπ