ΚΟΣΜΟΣ

«Κεραυνοί» Τραμπ: Σαφές μήνυμα προς τους ηγέτες του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες

«Κεραυνοί» Τραμπ: Σαφές μήνυμα προς τους ηγέτες του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες
Geert Vanden Wijngaert/Pool via REUTERS

Ιδιαιτέρως σκληρή στάση κράτησε απέναντι στους υπόλοιπους ηγέτες του ΝΑΤΟ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, διαμηνύοντας από τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες. 

Παρότι αρκετά διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε να αποχωρήσει από Συμμαχία, ωστόσο το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δύο πηγές του ΝΑΤΟ αναφέρει ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, ο κ. Τραμπ εμφανίστηκε ανάλγητος στο θέμα των αμυντικών δαπανών αλλά δεν απείλησε να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Όχι» απάντησαν λακωνικά οι δύο πηγές του πρακτορείου, απαντώντας σε ερώτημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου για τελεσίγραφο Τραμπ.

«Ο Τραμπ επανέλαβε με θέρμη τη θέση του για την αύξηση των αμυντικών δαπανών όλων των μελών στο 2%, και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα» είπε χαρακτηριστικά μια πηγή.

Το Politico, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους, αναφέρει, ωστόσο, ότι οι Σύμμαχοι εξέλαβαν τα λεγόμενα του Αμερικανού προέδρου «ως απειλή».

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δήλωσαν πως ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε ενοχλημένος από τον τρόπο που κάλυψαν τα ΜΜΕ την πρώτη του ημέρα στη Σύνοδο και το κλίμα ψυχραιμίας που μετέφεραν στον κόσμο.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε να παραχωρήσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου σε λίγη ώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ