ΚΟΣΜΟΣ

Στα χέρια του Ζάεφ η πρόσκληση του ΝΑΤΟ στην πΓΔΜ: «Ιστορική απόφαση για τη χώρα μου»

Στα χέρια του Ζάεφ η πρόσκληση του ΝΑΤΟ στην πΓΔΜ: «Ιστορική απόφαση για τη χώρα μου»
REUTERS/Darrin Zammit Lupi

Την πρόσκληση των Συμμάχων του ΝΑΤΟ προς την κυβέρνηση των Σκοπίων για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών παρέδωσε στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν  Ζάεφ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Σε μια ειδική τελετή , οι Στόλτενμπεργκ και Ζάεφ υπέγραψαν την επιστολή έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών της πΓΔΜ.

Ο γγ του ΝΑΤΟ τόνισε ότι η συμφωνία στο ζήτημα της ονομασίας ήρε το εμπόδιο για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών και τώρα η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ προσέθεσε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας για την ονομασία είναι προς το καλύτερο συμφέρον για την πΓΔΜ και την ευρύτερη περιοχή και συνεχάρη τον πρωθυπουργό Ζάεφ για το πολιτικό του σθένος.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι η πΓΔΜ θα γίνει το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ, μόνο όταν ολοκληρωθούν και εφαρμοστούν όλες οι εσωτερικές διαδικασίες που θα επικυρώνουν τη συμφωνία της ονομασίας.

«Είναι μια σημαντική και περήφανη μέρα για τη χώρα και την περιοχή», ανέφερε ο γγ του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η Συμμαχία επιθυμεί να δει τη χώρα στην καρδιά μιας «σταθερής, δημοκρατικής και ευήμερης περιοχής», κάτι που σήμερα επιτυγχάνεται.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ ευχαρίστησε τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ για την πρόσκληση που απηύθυναν στη χώρα του, λέγοντας ότι είναι μια «ιστορική απόφαση για τη χώρα μου και τους πολίτες της», μετά από δύο δεκαετίες προσπαθειών.

Ο Ζ. Ζάεφ ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ που βοήθησαν στο όραμα της πΓΔΜ.

Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στη σταθερότητα στα Βαλκάνια, στο μέλλον, προσέθεσε ο Ζ. Ζάεφ και ευχαρίστησε τον γγ του ΝΑΤΟ για τη στήριξή του στις προσπάθειες της χώρας του.

Τέλος, ο Ζ. Ζάεφ κάλεσε τους πολίτες της χώρας του να γιορτάσουν το ιστορικό αυτό γεγονός στις 14 Ιουλίου.

Η παράγραφος του κειμένου της Συνόδου Κορυφής για την πρόσκληση στην πΓΔΜ

«Στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου αποφασίσαμε ότι το ΝΑΤΟ θα μεταθέσει την πρόσκληση στην πΓΔΜ για να μπει στη Συμμαχία, μόλις βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Καλωσορίζουμε την ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων στην επίλυση της ονομασίας. Σε συνάρτηση με την πολιτική μας, αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες για να ενταχθούν στη Συμμαχία μας. Η πλήρης εφαρμογή όλων των προκαθορισμένων εσωτερικών διαδικασιών, με σεβασμό στη συμφωνία για την επίλυση του ονόματος, είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας.

Eπικροτούμε την κυβέρνηση για την ουσιαστική ενίσχυση καλών σχέσεων γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης σε ισχύ της Συνθήκης για τη Φιλία, την Καλή Γειτονία και την Συνεργασία με τη Βουλγαρία. Καλωσορίζουμε τις αποφασιστικές προσπάθειες της νέας κυβέρνησης τον περασμένο χρόνο και την ουσιαστική πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε μια σειρά από αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ενθαρρύνουμε τις περαιτέρω προσπάθειες σε μεταρρυθμίσεις πριν και μετά την ένταξη, με σκοπό να ενισχυθεί η συμβολή της χώρας στη Συμμαχία.

Σημειώνουμε, επίσης, τις συνεχείς προσπάθειες για να οικοδομηθεί μια λειτουργική πολυεθνική κοινωνία, η οποία βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας και ενθαρρύνουμε περαιτέρω προσπάθειες σε αυτόν τον τομέα. Καλούμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο σε αυτές τις διαδικασίες και στην γρήγορη εφαρμογή της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Εκτιμούμε τη σταθερή στήριξη των Σκοπίων στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και στις αποστολές και στις εν εξελίξει συμβολές για τη διεθνή ασφάλεια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ