ΚΟΣΜΟΣ

Χαν: Λυπάμαι που παρεξηγήθηκαν τα λεγόμενά μου

Χαν: Λυπάμαι που παρεξηγήθηκαν τα λεγόμενά μου
EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Τη λύπη του για το γεγονός ότι παρερμηνεύτηκαν τα λεγόμενά του εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, μετά την αίσθηση που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις του προ ημερών.

«Λυπάμαι που παρεξηγήθηκαν τα λεγόμενά μου» είπε ο κ. Χαν, μιλώντας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα στις Βρυξέλλες.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να ξεκινήσει το προπαρασκευαστικό έργο προς την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αλβανία, ως τον Ιούνιο του 2019, μετά τη σχετική απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου.

Ο Γ. Χαν επανέλαβε ότι η επίλυση διμερών διαφορών με γειτονικές χώρες είναι προϋπόθεση, για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, λέγοντας ότι «η ΕΕ δεν θα δεχτεί κανένα νέο κράτος-μέλος που έχει εκκρεμείς διαμάχες με γειτονικές χώρες».

Ο Γ. Χαν ανέφερε ως παράδειγμα την πΓΔΜ που έλυσε διμερείς διαφορές με την Βουλγαρία και με την Ελλάδα. «Στο ίδιο πνεύμα, η Αλβανία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και αυτό είναι κάτι που γίνεται σε διμερές επίπεδο και στο οποίο η Επιτροπή δεν έχει ρόλο διαμεσολαβητή», πρόσθεσε ο Επίτροπος Διεύρυνσης.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωσή του για σύνορα Αλβανίας-Ελλάδας, ο Γ. Χαν απάντησε: «Λυπάμαι που τα λόγια μου παρεξηγήθηκαν, γιατί είχε απλώς να κάνει με αποσαφήνιση της συνοριογραμμής και τίποτα παραπάνω. Δεν πιστεύω ότι είναι τόσο σημαντικό αυτό και είμαι σίγουρος ότι σε μερικές εβδομάδες όλα αυτά θα έχουν διευθετηθεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ