ΚΟΣΜΟΣ

Δώδεκα Ρώσοι πράκτορες παραπέμπονται για χάκινγκ πριν από τις αμερικανικές εκλογές

Δώδεκα Ρώσοι πράκτορες παραπέμπονται για χάκινγκ πριν από τις αμερικανικές εκλογές
REUTERS/Joshua Roberts/File Photo

Δώδεκα πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών κατηγορούνται ότι παραβίασαν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Δημοκρατικού Κόμματος πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές  του 2016, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ομοσπονδιακό συμβούλιο ενόρκων παρέπεμψε σήμερα τους δώδεκα Ρώσους, κατόπιν αιτήματος του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ ο οποίος ερευνά την υπόθεση της ρωσικής ανάμιξης στις εκλογές αυτές.

Οι κατηγορούμενοι είναι αξιωματικοί της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσίας και φέρονται ότι παραβίασαν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της Χίλαρι Κλίντον και το δίκτυο του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η παραπομπή τους γίνεται τρεις ημέρες πριν από τη συνάντηση κορυφής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ελσίνσκι της Φινλανδίας. Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ροζενστάιν διευκρίνισε ότι είχε ενημερώσει νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα τον Τραμπ, ο οποίος γνώριζε ότι σήμερα θα ανακοινώνονταν οι παραπομπές.

Σύμφωνα με τον Ροζενστάιν, οι 12 Ρώσοι που κατονομάζονται κατηγορούνται ότι εγκατέστησαν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές λογισμικό για να κατασκοπεύουν τους χρήστες και να διαβάζουν τα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους. Στη συνέχεια δημιουργήσαν εικονικά διαδικτυακά προφίλ για να δημοσιοποιήσουν τις πληροφορίες που είχαν κλέψει, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2016.

Εκτιμάται ότι οι Ρώσοι έκλεψαν προσωπικές πληροφορίες 500.000 ψηφοφόρων.

Ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι στις κατηγορίες περιλαμβάνεται και εκείνη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, μέσω της χρήσης κρυπτονομισμάτων.

Ο Ροζενστάιν σχολίασε και τις διαρροές στον Τύπο, λέγοντας ότι εκείνοι οι οποίοι κάνουν διάφορες εικασίες για τις ομοσπονδιακές έρευνες συνήθως δεν γνωρίζουν τα γεγονότα και τόνισε ότι οι περισσότερες διαρροές δεν προέρχονται από εκείνουν που διεξάγουν τις έρευνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ